
Poznata i priznata delicija, paška janjetina, konačno je zaštićena oznakom izvornosti, saznaje Novi list.
Naime, Udruga uzgajivača paške
ovce Rogujica iz Paga dobila je ovih dana Rješenje Ministarstva
poljoprivrede prema kojem se odobrava prijelazna nacionalna zaštita
naziva Paška janjetina – zaštićena oznaka izvornosti,
Udruga Rogujica je još u lipnju 2013. Ministarstvu dostavila zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Paška janjetina. Dokumentacija
je pripremljena u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i
Agronomskim fakultetom iz Zagreba, s time da se na dobivanju izvornosti
radi znatno duže, oko osam godina.
U udruzi su istaknuli kako se
pašku janjetinu štiti radi gospodarskog, pravnog, potrošačkog,
kulturnog, ekološkog i socijalnog aspekta.
Ante Čemeljić, tajnik
Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica pojasnio je kako je paška
janjetina tako postala prva janjetina u Hrvatskoj koja je dobila oznaku
izvornosti. Ova je zaštita ustvari i najjača, a koristi zaštite
izvornosti poznate delicije bit će mnogostruke.
Riječ je o janjadi hrvatske zaštićene izvorne pasmine ovce – paške
ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Na otoku se ovce
stoljećima uzgajaju na stari tradicijski način, dakle, cijele godine
borave na prirodnim mediteranskim pašnjacima, najčešće ograđenim
suhozidom.
Ljekovito bilje njihova je svakodnevna ispaša što mesu daje poseban okus, a tu je i velika izloženost otoka buri što također utječe na ispašu, reći će na otoku.



