Inicijativa

Osnovana Mreža za kontrolu hrane Jugoistočne Europe

Cilj je ove Mreže poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete

U Gradskoj skupštini održana je osnivačka skupština Regionalne mreže za
sigurnost i kvalitetu hrane jugoistočne Europe. Zasad ju čine
Makedonija, Kosovo, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija.

“Već
idući tjedan odmah po registraciji priključit će nam se kolege iz
Srbije, a nakon toga nam je potvrdila ulazak Mađarska te iza toga
Bugarska, Rumunjska, Grčka i Albanija. Cijenim da ćemo do ljeta imati
preko 60 članica. Mreža će biti organizirana da će u prvoj sekciji biti
Zavodi, u drugoj sekciji privatni poduzetnici, u trećoj iznastveni
instituti i u četvrtoj fakulteti “, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda
dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

Cilj joj je poboljšati zdravlje i
gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog
nadzora te menadžment kvalitete.

“Po prvi puta jedna međunarodna
organizacija osniva se u gradu Zagrebu, RH. Tu mrežu su osnovalo vodeće
institucije šest zemalja.

Okupljat će institute za javno zdravstvo iz
svih 12 zemalja, okupljat će vodeće znanstvene institute kao što je naš
osnivač Ruđer Bošković.

Okupljat će fakultete koji na bilo koji način
sudjeluju u edukaciji mladih ljudi koji će sutra raditi na procesu
proizvodnje i distribucije hrane u regiji.

“Zemlje u regiji bilježe sve
više pretilih ljudi, a raste i broj oboljelih od dijabetesa. Izuzetno je
bitno što i kako jedemo, kazao je Šostar.

“Naravno da ćemo dignuti
kontrolu na puno višu razinu i da će se kontrolirati hrana u domocilnim
zemljama. Mi ćemo omogućiti da ono što izvozimo iz Hrvatske da budu
sigurni da jedu kvalitetno i dobro.”

Unatoč kontrolama, sva hrana koju
jedemo nije potpuno sigurna, priznala je Zora Levačič, direktorica
slovenskog Nacionalnog laboratorija za zdravlje.

“Ne bi se usudila reći
da jedemo potpuno sigurno jer je globalizacija donijela širenje tog
tržišta, puno uvoza i naravno da su zahtjevi o sigurnosti hrane postali
puno veći”, rekla je Levačić.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest