
Bez snažne akcije za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, promjena klime smanjit će ukupnu površinu tla pogodnu za uzgoj kave za čak 50 posto
Kava, omiljeni napitak mnogih od nas, bez kojeg ne bismo mogli
izgurati ponedjeljkom ujutro, mogla bi u ne tako dalekoj budućnosti
potpuno nestati zbog globalnog zatopljenja.
Zabrinjavajući novi izvještaj Instituta za klimatske promjene
sugerira da bi kava mogla u potpunosti nestati do 2080. godine, ako se
nastavi porast temperatura na Zemlji. Prema tom izvješću, do 2050.
godine polovica trenutnih poljoprivrednih zemljišta na kojima se uzgaja
kava postat će potpuno beskorisna jer će više temperature zraka
potaknuti prekomjerno razmnožavanje gljivica i nametnika.
“Ono što mi kao kompanija vidimo za deset, 20 ili 30 godina, ako se
nastave trenutni uvjeti, jest velika opasnost za naš opskrbni lanac. Ako
ćemo samo sjediti i čekati, posljedice klimatskih promjena bit će jako
ozbiljne za naš opskrbni lanac, ali i sve ostalo naći će se u mnogo
većem riziku”, rekao je Jim Hanna, direktor za održivost u Starbucksu za
Telegraph.
Gljivice kao što su lisna hrđa šire se Središnjom Amerikom, dok
nametnici poput moljca sve češće napadaju bobice kave u Tanzaniji. Sve
to može utjecati na okus kave, njenu količinu, a potom i cijenu.
“Bez snažne akcije za smanjivanje emisije stakleničkih plinova,
promjena klime smanjit će ukupnu površinu tla pogodnu za uzgoj kave za
čak 50 posto do 2050. godine. Do 2080. godine divlja kava mogla bi u
potpunosti nestati”, stoji u spomenutom izvješću.



