
Veliki petak - dan posta, tišine, duhovne pripreme, ali i dan kada riba preuzima glavnu ulogu na trpezama pa tako brojni građani od jutra posjećuju ribarnice ne bi li kupili što bolju, svježiju, a s obzirom na cijene koje su iz godine u godinu više, i jeftiniju ribu.
Od jutra na zagrebačkom Dolcu užurbano, mnogi su odmah na
otvaranju bili u ribarnici.
“Prodaju se orada, brancin, pastrva, šaran, ova jeftinija riba…
pa lošija, dosta, dosta lošija, ali ide pomalo. Teško je, nemaju
ljudi novaca i to je problem. Kupuje se jeftinija riba, cijene su
tako, malo veće nego lani, ali nismo mi puno dizali, ne. Od
skuše, srdele, uzgoja, oslića i tako”, kažu prodavači u
ribarnici.
Traži se ravnoteža između kvalitete i cijene. Građani imaju
različita mišljenja, ali cijene većinu muče.”Strašno je skupo.
Srdela nema, a ovo je Bože sačuvaj. Pa ja da malo pod zub nešto
stavim trebam potrošiti 20 eura.” “Ponuda je fantastična, cijene
su.. to je individualno pitanje – nekome velike, nekome male.”
“Ja sam jako zadovoljna zato što ima predivnog domaćeg povrća i
zadovoljna sam zato što ima jako puno kupaca danas jer nam se
Dolac jako osipa i to me brine. Evo, danas je prizor kakav se
inače viđao ranijih godina, zato sam jako sretna.”
Slična situacija i na Kvarneru. Iako ove godine ima nešto manje
plave ribe zbog lošeg vremena, poprilična je gužva u ribarnicama.
Građani, unatoč nešto većim cijenama, poštuju tradiciju.
“Dobro je sve, stvarno, što se mene tiče u redu. Malo možda
skuplje orade, ali ostalo sve, ima izbora, koliko može biti kakvo
je vrijeme, iskreno”, kaže Maja iz Rijeke.
Prodavačica Irena tvrdi da oko cijena ne bi trebalo biti ništa
sporno.
“Evo, kolegica do mene ima krasnu, lijepu, živu ribicu, plasira
je po jeftinoj cijeni tako da ne znam što će biti sporno i ovaj
put. Imamo normalne cijene, cijene koje su jednake svakom danu.
Možda za nijansicu, ako nema nekog proizvoda tipa živog škampa
sigurno ga nećemo rasprodati nego ćemo ga prodati jer onaj tko će
izdvojiti 40 dat će i 45. Tih pet eura uopće nije sporno u
životu, ipak je danas Veliki petak.”
Na riječkom Korzu veliki red za podjelu srdele – planulo je za
tren 1200 porcija.
“Srdele su super, friške. Lipo ubačene jutros, umuljane u brašno
i odma pečene. Di ćeš bolje”, kaže Mirela.
Dok su tržnice pune, tanjuri jednostavni, a misli usmjerene prema
tišini Velikog petka, riba i ove godine ima posebno mjesto – na
stolu, ali i u srcima vjernika.