prijatelji životinja:

Jaje nije simbol Uskrsa, već patnje životinja

Prijatelji životinja upozoravaju na stradavanje životinja pred Uskrs i preporučuju blagdanska jela bez okrutnosti

Ususret Uskrsu, koji obilježava prekobrojna potrošnja jaja,
udruga Prijatelji životinja iznosi šokantne podatke o golemoj
patnji koju trpe životinje kako bi jaja stigla na blagdanske
stolove. 

U hrvatskoj industriji jaja melju žive muške
piliće 

U industriji jaja, milijuni kokoši prisiljeni su cijele svoje
živote provesti u kavezima ili pretrpanim hangarima u kojima
često ne mogu niti raširiti krila. Kljunove im prethodno odrežu
užarenim željezom jer u uvjetima u kojima žive dolazi do
strahovitih frustracija zbog kojih napadaju jedna drugu. Na
industrijskim farmama potpuno ignoriraju njihovu fizičku i
mentalnu dobrobit držeći ih pod svjetlošću umjetnih lampi i do 22
sata dnevno kako bi se dulje hranile i brže udebljale. Osim toga,
u industriji jaja muški pilići smatraju se “neiskoristivima” jer
ne nose jaja niti su pogodni za meso. Zato tek rođene muške
piliće u Hrvatskoj melju žive, a drugdje u svijetu ih ili također
melju ili ubijaju gušenjem.

Jaja nam nisu potrebna ni za slavlje ni za
zdravlje

U industriji jaja, živa bića pretvorena su
u biološke strojeve za proizvodnju hrane, a higijenski i životni
uvjeti životinja neizbježni u takvu sustavu izuzetno su pogodni
za pojavu zaraznih bolesti poput ptičje gripe. Europsko tržište
od početka godine suočava se s manjkom jaja baš zbog te bolesti
koju smo sami izazvali. S druge strane, bez njih se itekako može;
biljna hrana jeftinija je i pristupačnija i gotovo sva slana i
slatka jela mogu se napraviti bez jaja!” napominje Vlatka Balaš
Cerjak, koordinatorica projekata u Prijateljima
životinja.

Iznosi podatak da u Hrvatskoj u prosjeku svaki stanovnik potroši
više od 200 jaja, a ta golema potrošnja znatno se poveća pred
Uskrs, kada doslovno dolazi do razbacivanja tim simbolom patnje
životinja: “Uskrs nije i ne mora biti praznik prejedanja jajima.
Njegova poruka nadilazi tradiciju tanjura punih mesa životinja i
jaja. Jaja nam nisu uopće potrebna ni za slavlje, a ni za
zdravlje. Sadrže oko 200 mg kolesterola i njihovom konzumacijom
povećava se rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i
začepljenja krvnih žila. Možemo ih s lakoćom zamijeniti zdravim,
biljnih namirnicama koje hrane tijelo i umiruju
savjest.

Uskrs uz biljna jela i bez kupovanja životinja

Iz udruge Prijatelji životinja pojašnjavaju da upravo zbog svih
tih razloga sve više ljudi i u Hrvatskoj bira suosjećajniji i
održiviji način slavljenja: “Uskrs simbolizira novi početak,
pobjedu života nad smrću i snagu suosjećanja. Odabirom biljnih
jela za uskrsni stol slavimo život u njegovom punom sjaju, bez
patnje i stradanja drugih bića.”

Pozivaju sve da ove godine obilježe Uskrs uz veganska jela koja su ne samo
ukusna, hranjiva i zdrava već i prijateljska prema životinjama i
okolišu. Umjesto jela koja uključuju jaja ili šunku, predlažu
blagdanski stol pun biljnih delicija koje oduševljavaju i
najzahtjevnija nepca. Neka od takvih jela su: francuska salata s
biljnom majonezom, proljetna juha od graška i špinata,
osvježavajući kolač s limunom, pinca, šunkica od sejtana, biljna
pečenka ili kajgana od tofua.

Prijatelji životinja apeliraju na sve i da umjesto kokošjih jaja,
za bojanje izaberu drvena te da, umjesto kupnje kunića ili pilića
kao zabave za djecu, udome napuštenoga psa ili mačku ako imaju
uvjete za prihvatiti novog člana obitelji i obavezu te
veterinarske troškove sljedećih 15-ak godina.

Recepti za blagdanski uskrsni stol, kao i dodatni savjeti za
Uskrs bez okrutnosti, nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest