tuna, sushi and wine 2025.

FOTO: Gala večera u Arsenalu, izazov za zadarske i japanske kuhare

Matija Lipar

U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal otvoren je središnji događaj festivala - velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova.

Na katu Arsenala organizirana je služena večera zbog koje je u
Zadar stigao japanski masterchef  Akiyuki Nasu sa svojim
kuharskim timom.

Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na
festivalu nakon što mu je glavna ‘osoba za vezu’ između Zadra i
Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već
davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi –
povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture.

Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog
prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem.

Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali
prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju
upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef  Akinuki je sa
suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u
kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a
jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in
Okinawa Japan.

Na katu Arsenala  masterchef Akinuki je sa svojim kuharima
pripremao večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima su glavne
namirnice bile tuna i brancin, uzgojeni u ovdašnjim
uzgajalištima. May be an image of 8 people and crowdParalelna
gastro priča odvijala se u parteru Arsenala koji je postao velika
banket sala (doduše, bez sjedalica) za mnoštvo finger food
 jela. Čak četvoro zadarskih chefova pripremalo
je svoja jela na stolovima u parteru.

Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager
Jadran tune, Nobuhito Okado pripremio je čak 1.540 sushi zalogaja
i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef
Okado izveo je i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje
velike tune.

Ilirijina chefica Irena Žilić sa svojom ekipom složila
je stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno je i
koordinirala ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski
chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremio je carpaccio od
lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene
aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično
carpacciu) od hame.

May be an image of sushi and sashimiChef
Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje
je kuhinje predstavio žličnjake od tune u kremi od celera,
mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana
punjene ribljom salatom.

Karamarko i Marikomerc sudjelovali su u kuharskom programu u
subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra
Zoranića.

Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.May be an image of 6 peoplePoznati
zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u
Arsenalu je nudio sendvič od orade punjen s moussom od morskog
ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s
koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest