tuna, sushi and wine 2025.
FOTO: Gala večera u Arsenalu, izazov za zadarske i japanske kuhare
U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal otvoren je središnji događaj festivala - velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova.
Na katu Arsenala organizirana je služena večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom.
Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na festivalu nakon što mu je glavna 'osoba za vezu' između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture.
Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem.
Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan.
Na katu Arsenala masterchef Akinuki je sa svojim kuharima
pripremao večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima su glavne
namirnice bile tuna i brancin, uzgojeni u ovdašnjim
uzgajalištima. Paralelna
gastro priča odvijala se u parteru Arsenala koji je postao velika
banket sala (doduše, bez sjedalica) za mnoštvo finger food
jela. Čak četvoro zadarskih chefova pripremalo
je svoja jela na stolovima u parteru.
Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremio je čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado izveo je i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.
Ilirijina chefica Irena Žilić sa svojom ekipom složila je stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno je i koordinirala ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremio je carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.
Chef
Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje
je kuhinje predstavio žličnjake od tune u kremi od celera,
mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana
punjene ribljom salatom.
Karamarko i Marikomerc sudjelovali su u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića.
Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.Poznati
zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u
Arsenalu je nudio sendvič od orade punjen s moussom od morskog
ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s
koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.
Vezane vijesti
-
Istraživači su proveli cijeli dan snimajući sa simpatičnom i znatiželjnom Bettany i njezinom televizijskom ekipom.
-
Proučite 10 novih oglasa na posao.hr., i krenite u susret novim poslovnim izazovima!
-
Zadar je u uzvratnoj utakmici četvrtfinala FAVBET Premijer lige u gostima porazio Zabok rezultatom 65:87
-
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se povlači poznati lijek zbog prisutnosti stranih čestica u prahu.
Izdvojeno
-
Hrvatska kao vinska destinacija: Kako autentične lokacije i povijesna baština mogu oblikovati svjetski prepoznatljiv vinski turizam.
-
I uz cijenu od 10 eura/kg na tržnicama proizvodnja je sve neisplativija jer ih je sve teže uzgajati, kažu voćari.
-
Kina i Rusija potpisale su memorandum o suradnji na izgradnji automatizirane nuklearne elektrane na Mjesecu do 2035. godine.
-
Žrtva vodi računa o svemu i svima, a ponajmanje o sebi samoj. Ustrajat će u mučeništvu, veličati dobrotu koja prelazi granice zdravog razuma. Neke će žrtve otići toliko daleko da će zavoljeti svoju nesreću.
Reci što misliš!