Događaji

tuna, sushi and wine 2025.

Što sve sprema chef Saša Began i kako će izgledati Gala u Arsenalu?

Što sve sprema chef Saša Began i kako će izgledati Gala u Arsenalu?

U petak pod festivalskim šatorom gost kuhar Saša Began, chef u vlastitom restoranu Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s 'opasnim', ali i vrlo ukusnim plavim rakom.

Na festivalsku pozornicu na Trgu u petak će izaći grupa Retrodukcija.

U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal počinje središnji događaj festivala - velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova.

Dvoetažni klub idealan je za istodobno održavanju dvaju gastronomskih programa.

Tuna, Sushi & Wine Festival: Japanski gospel i samuraji Tuna, Sushi & Wine Festival Zadar: Japanski gospel i samuraji

Na katu Arsenala odvijat će se služena večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef  Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na festivalu nakon što mu je glavna 'osoba za vezu' između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture.

Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem.

Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef  Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. U ponudi njegova restorana su i probrana hrvatska vina.

Na katu Arsenala  masterchef Akinuki će sa svojim kuharima pripremiti večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima će glavne namirnice biti tuna i brancin, naravni uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija izdvajamo juhu Picasso, koja je izvorni masterchefov recept i koja će biti dekorirana kao platno slavnog slikara.  Glavno jelo bit će kombinacija tune marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa uz pastu od povrća.

Paralelna gastro priča odvijat će se u parteru Arsenala koji će postati velika banket sala za mnoštvo finger food  jela. Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremit će čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado će usto izvesti i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.

Čak će četvoro zadarskih chefova pripremati svoja jela na stolovima u parteru.

Ilirijina chefica Irena Žilić će sa svojom ekipom složiti stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno će i koordinirati ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremit će carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.

Chef Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje će kuhinje iznijeti žličnjake od tune u kremi od celera, mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana punjene ribljom salatom. Karamarko i Marikomerc sudjelovat će i u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića.

Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.

Poznati zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u Arsenalu će pripremati sendvič od orade punjen s moussom od morskog ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.

Cijena ulaznice za služenu večeru na katu Arsenala je 80 eura, a prodaju se putem Ilirijine centralne prodaje slanjem upita na email adresu: reservations@ilirijabiograd.com ili telefonski na broj 023 383 556.

Ulaznice za parter stoje 35 eura i također su dostupne su na stranici Ilirija Travel te na servisima Eventim i Entrio.

Reci što misliš!