Od tradicionalnih mesnih delicija do modernih interpretacija
Meat Me 5.0 opravdao očekivanja: turisti su bili oduševljeni ponudom svih pet dana festivala
Završen je peti po redu festival mesa Meat Me, koji je na staroj pijaci na Poluotoku od srijede do nedjelje pružio pet dana gastronomskog užitka posjetiteljima iz zemlje i inozemstva.
Od tradicionalnih mesnih delicija do modernih interpretacija s roštilja, posjetitelji su imali priliku isprobati raznolike specijalitete koje su trojica chefova pripremala od divljači, teletine, junetine, pačjeg mesa, svinjetine i janjetine.
Uz bogat kulinarski program, festival je ponudio i edukativne radionice o vinu, slikanju u tehnici vinorel te glazbene nastupe, čime je stvorena jedinstvena atmosfera koja je privukla široku publiku.
Od prvog dana gosti su mogli uživati u tematskoj ponudi po
vrstama mesa. Svaki od tri izlagača – konoba Martina iz Zaglava s
Dugog otoka, Hedonist Dining & Hangout i tvrtka Tabay –
gostima su ponudili specijalitete koje je teško pronaći u
gastronomskoj ponudi, poput muflona s njokima, burgera s
pašticadom, tacca s janjetinom i paškim sirom...
- Bilo je jako zanimljivo jer smo se približili našem gradu.
Ljudi nisu dosad možda toliko znali o nama ili nisu imali priliku
kušati proizvode jer nemamo restoran. Vjerujem da smo ostavili
dobar dojam i da smo dobili njihovo povjerenje. Sama
manifestacija je zanimljiva, donijela je nešto novo,
turisti su vidjeli da se nešto simpatično i u desetom mjesecu
događa, tako da vjerujem da je bilo dobro svima, kaže Tomislav
Tabaj iz manufakture Tabay.
S obzirom da se ova nagrađivana tvornica bavi proizvodnjom skoro
zgotovljenog mesa, želja im je da na sljedećem izdanju Meat Me
festivala nastupe u partnerstvu s nekim zadarskim
restoranom.
Hedonist je posljednji dan otvorio jelom ribollita della nonna,
najbližim čobancu, s trganom junetinom, buncekom, kobasicom
kuhanima u kiselom kupusu, grahu, pomodorinu… Večer je bila
posvećena klasičnom jelu za ovaj restoran.
- Hedonist je poznat po burgerima, na kraju smo htjeli pokazati
gdje smo najbolji i kako izgledaju burgeri s kvalitetom namirnica
koje imamo. U Zadru sam dvije godine i drago mi je vidjeti da se
ljudi okupljaju u deseti mjesec te da je sezona još živa, kaže
Ivan Tartaro, najavljujući zimski meni i okretanje nove stranice
u Hedonist Dining & Hangoutu.
Svi dani bili su praćeni radionicama u obližnjem Wine Gardenu Zadar, vođenom kušanju vina sommeliera Ivan Stiblika te glazbom DJ-a i bendova uživo.
Događanje je bila prilika i za promociju zadarskih mesnica Gobin,
Paleka, Biloglav i Lukin, koji su osigurali dio mesa za pripremu
jela.
Naravno, ne može se zaobići važnost ovakvih gađanja za turističku
ponudu, s obzirom da festivali poput Meat Me 5.0 privlače
posjetitelje i u mjesecima izvan uobičajenog ljetnog
razdoblja.
- Posjetitelji s kojima sam razgovarala bili su jako zadovoljni.
Jedan par Nijemaca mi je rekao da su na putu saznali za festival
i došli izravno na njega. Bili su vrlo zadovoljni raznolikom
ponudom svakog dana te činjenicom kako se ne plaća posebna
kotizacija za ulazak, što je kod njih običaj.
Drago mi je što su nam se ove godine pridružili ugostitelji koje ranije nismo imali i koji su svoje tradicionalne recepte oplemenili nekim novitetima.
Glazbeni program bio je zanimljiv i donio je dobar sadržaj u
razdoblju godine kada se pomalo sve smiruje, komentirala je Ivan
Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra,
organizatora manifestacije.
Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni u
Zadru, nakon što je u rujnu ostvareno četiri posto noćenja više
nego prošle godine.
Takav blagi rast je ono što odgovara zadarskom turizmu, jer je
jasno da je u srcu sezone gostiju toliko da je za njih teško naći
slobodnih kapaciteta i pružiti im kvalitetnu uslugu.
U pripremi i serviranju jela i ove godine sudjelovali su učenici
Hotelijersko-turističke škole sa svojim mentorima. Festivalske
porcije prodavale su se po pristupačnim cijenama, a dio prihoda
bit će doniran u humanitarne svrhe, odnosno za unaprjeđenje
uvjeta praktičnog rada učenicima ove škole.
Vezane vijesti
-
LUKORAN - Uginula lešina dupina već dva tjedna stoji na škrapama kod mjesta Lukoran na otoku Ugljanu. Čitateljica javlja da nitko od odgovornih do sad nije reagirao.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Blagdan je svete Lucije, zaštitnice dobrog vida i omiljene svetice najmlađih. Još od davnina na ovaj dan djecu bi u čarapama ili ispod jastuka dočekalo suho voće ili slatkiši.
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
Reci što misliš!