Događaji

izniman doprinos informacijskim znanostima

Preminuo profesor emeritus Tefko Saračević, počasni doktor Sveučilišta u Zadru

Preminuo profesor emeritus Tefko Saračević, počasni doktor Sveučilišta u Zadru

Za svoj izniman doprinos informacijskim znanostima, profesor Saračević dobio je brojne nagrade i priznanja

Dana 5. listopada 2024. preminuo je prof. dr. sc. Tefko Saračević, profesor emeritus Sveučilišta Rutgers u SAD-u i ugledni znanstvenik svjetskoga glasa.

Sveučilište u Zadru dodijelilo je profesoru Saračeviću počasni doktorat znanosti doctoris honoris causa 2011. godine za njegov izniman doprinos razvoju Odjela za knjižničarstvo, današnjeg Odjela za informacijske znanosti, te za njegovu kontinuiranu suradnju s hrvatskim akademskim ustanovama.

Rođen je u Zagrebu 24. studenog 1930. godine. Nakon studija elektrotehnike na Sveučilištu u Zagrebu, nastavio je stručno usavršavanje u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je magistrirao i doktorirao informacijske znanosti na Sveučilištu Case Western Reserve u Clevelandu, Ohio. Njegova doktorska disertacija, koja se bavila konceptom relevantnosti u informacijskim znanostima, postala je temelj za daljnje istraživanje u tom području.

Od 1962. do 1985. godine radio je na Sveučilištu Case Western, gdje je napredovao do zvanja redovitog profesora. Godine 1985. prelazi na Fakultet za komunikacije, informacije i knjižnične studije na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju, gdje je postao profesor I. stupnja, a kasnije i profesor emeritus II. stupnja. Od 2003. do 2006. godine obnašao je dužnost prodekana na Sveučilištu Rutgers. Njegova karijera na Rutgersu obilježena je i njegovim doprinosima razvoju doktorskih i magistarskih programa te stalnim mentorstvom mladim znanstvenicima.

Njegova istraživanja bila su usmjerena na vrednovanje pretraživanja informacija, relevantnost u informacijskim znanostima, kao i na aspekte interakcije čovjeka i računala u procesima pretraživanja informacija, istraživanje korisnika te uporabu informacija. Posebnu pažnju posvetio je razvoju teorijskih i pragmatičnih pristupa relevantnosti u informacijskim sustavima te digitalnim knjižnicama, što je postalo ključno za razvoj modernih informacijskih tehnologija.

Prof. Saračević bio je predsjednik Američkog udruženja za informacijske znanosti i tehnologiju (ASIST) u periodu od 1990. do 1991. godine te glavni urednik prestižnog časopisa Information Processing & Management čak 23 godine (od 1985. do 2008.). Njegov rad s međunarodnim organizacijama, uključujući UNESCO i Zakladu Rockefeller, pridonio je razvoju visoko kvalitetnih, pristupačnih medicinskih informacijskih sustava u zemljama u razvoju. Njegov doprinos na međunarodnoj sceni bio je neizmjeran, a svoja znanja dijelio je na brojnim međunarodnim konferencijama kao pozvani predavač.

Osim što je bio jedan od svjetski priznatih profesora i istraživača u informacijskim znanostima, od 2000. godine je zajedno s prof. Tatjanom Aparac-Jelušić bio pokretač i predsjednik uredničkog odbora međunarodne konferencije Libraries in the Digital Age (LIDA), koja se već 23 godine redovito održava u Hrvatskoj, okupljajući vodeće svjetske stručnjake iz područja digitalnih knjižnica i informacijskih znanosti. Konferenciju zajednički organiziraju Sveučilište u Zadru, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku i Sveučilište Rutgers u SAD-u.

Za svoj izniman doprinos informacijskim znanostima, profesor Saračević dobio je brojne nagrade i priznanja, uključujući Nagradu za životno djelo Američkog udruženja za informacijske znanosti 1995. godine te prestižnu Nagradu Gerald Salton za znanstvenu izvrsnost. Njegovi znanstveni radovi su i dalje vrlo citirani, a prepoznat je kao jedan od najutjecajnijih autora u području informacijskih znanosti.

Neka mu je vječna hvala i slava!


Reci što misliš!