Događaji

#Ponos

Kantautor Mateo Jović iz Zadra osvojio glavnu nagradu “Glas kantautora”

Kantautor Mateo Jović iz Zadra osvojio glavnu nagradu “Glas kantautora”

Mateo Jović vrhunski pijanista, glazbenik i kantautor iz Zadra pobjednik je drugog izdanja međunarodnog Festivala glazbe “Glas kantautora” Zadar 2024. koji se održao 26. rujna u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

S autorskom pjesmom “Molitva dobrom anđelu” osvojio je ne samo srca stručnog ocjenjivačkog žirija već i publike. Za osvojiti glavnu nagradu ocjenjivao se sveukupan dojam tekst, glazba i interpretacija.

Mateo Jović diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu za vokalnu umjetnost-solo pjevanje i stekao naziv magistra muzike. Usavršavao se i na studiju u Italiji i Milanu. U više navrata  nastupao je kao solist u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu i bio vanjski suradnik uglednog komornog ansambla Basler Madrigalisten, CH. Kao izvođač  koncertno nastupao u brojnim renomiranim dvoranama diljem zemlje i inozemstva.

Osnivač je muškog vokalnog ansambla "Zaraton" koji njeguje izvođenje hrvatske sakralne glazbe. Član je Hrvatskog društva skladatelja. Glazbeni je suradnik u programu Hrvatskog radija - emisija Pjesma u pjesmi, vanjski član suradnik Opere HNK Split, redovni član Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Osvojio je prvu nagrada na natjecanju mladih skladatelja i pjevača Europa u školi i posebno priznanje OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar za doprinos u razvijanju glazbene kulture.

Kako saznajemo tročlani žiri u čijem su sastavu zadarska kantautorica Mateja Miočić umjetničkog imena Myousiq, Luka Brala kantautor, vokal zadarske grupe Kanela i Gloria Krizman prof. glazbene kulture i umjetnosti koja uz posao u školi muzicira u dva benda svira bubnjeve i pjeva back vokale  imao je vrlo težak zadatak. Trebali su odlučiti između 13 sjajnih i izuzetno nadarenih kantautora kome će dodijeliti nagrade. 

Festivalske statue s motivima mora i zalaska sunca u tehnici fuzije stakla izradila je Antonija Gospić staklarica i puhačica stakla Muzeja antičkog stakla Zadar (MAS) 

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Mario Markešić Maneto iz Duge Rese za pjesmu "Igra bez imalo stila" koju je izvodio u solo kombinaciji i električnoj gitari.  Maneto se predstavlja na raznim festivalima. Osim kantautorskog rada, također piše poeziju. Trenutno radi na novim pjesmama i glazbi sa ambicijom da završi album na kojem će se naći pjesme ljubavne, ali i socijalne tematike.

Nagradu za najbolju glazbu osvojio je Petar Nižić iz Splita za pjesmu "Nestala bez traga". Petar  Kao glavnog vokala koji svira akustičnu gitaru na pozornici su ga pratili Miran Židić na kontrabasu i Joke Sorić na električnoj gitari. Petar Nižić pjesme producira i piše u svom kućnom studiju uz pomoć suradnika. Iza njega stoji mnoštvo svirki u acoustic izdanjima duž cijele Dalmacije.

Osim što je glazbenik i profesionalni je vojnik i član HRM. Često dolazi kao gost na koncertima Orkestra HRM-a što su za njega najljepši momenti u glazbi jer s tim kako kaže spaja dvije profesije. Nagradu za najbolju interpretaciju osvojio je Davor Solanović iz Osijeka za pjesmu “U hladu mog bonsaija”. Davor pjeva u vokalnom sastavu Akvarel za koji piše autorsku glazbu.

Ukupno 13 kantautora svojim interpretacijama, tekstom i glazbom brojnoj publici priuštili su pravu glazbenu poslasticu.

Nastupali su i Anđela Grubišin Ković iz Tribunja s pjesmom “Revival”,  Lukša Đuraš Lucas iz Dubrovnika s pjesmom “Svejedno je”, Estera Stojko iz grada Logatec, Slovenija s pjesmom “Tražim te”, Ninna Viguc&E.H.O. iz Zagreba s pjesmom “Balada”, Karla Miletić Neferanović iz Zadra s pjesmom “Lice u ogledalu”, Valter Milovan Maer iz Pule s pjesmom “Volio bi te sresti”, Antonio Butorac C ansambl iz Novog Vinodolskog s pjesmom “Stvari ljeta”, Dražen Čuturić iz Zagreba s pjesmom “Sviraj gitaru” i Ivan Ivanišević iz Splita s pjesmom “Vlakovi”.

Festival “Glas kantautora” jedini je festival takvog karaktera u RH a organizatori udruga “Stihovi i Note” poručuju da su ponosni što se održava baš u našem Zadru. Voditeljica festivalskog programa bila je Ia Rogić, inspicijentica Mladenka Mašina dok je za dobar ton najviše zaslužan bio dipl. ing. Saša Miočić zadarski glazbenik, producent i aranžer. 

-Ovo je projekt koji je iznimno vrijedan i kvalitetan koji ne samo da doprinosi glazbenoj sceni grada, već i njegovoj turističkoj ponudi u posezoni.

Cilj festivala je promicati vrijednost kantautorskog stvaralaštva, posebno mlade neafirmirane kantautore, kako bi njihov cjelokupan autorski rad pisanje teksta, glazbe i interpretacije predstavili što većem broju slušateljstva kroz organizaciju festivala te im bili podrška u promoviranju domaće kantautorske scene, kazala je Vesna Benić umjetnička ravnateljica festivala i idejni pokretač ovog projekta dok je Davor Petrović ravnatelj festivala rekao da im je važno zastupati različite glazbene umjetnike kroz njihovo umrežavanje. Pa je tako i ove godine festival “Glas kantautora” Zadar bio međunarodnog karaktera.

-Imali smmo prilike poslušati osebujne i zanimljive glazbenike s specifičnim vokalima koji su publiku ostavili bez daha. Sve su to izuzetno talentirani kantautori, nepresušne radne energije i muzikalnosti.

Ponosan sam da su gostovali u Zadru i predstavili svoj glazbeno potkovani talenat, izjavio  je Davor Petrović dodavši da se nada da će se festival bolje financirati kako bi se umjetnički i produkcijski više razvijao.


Reci što misliš!