Događaji

29. rujna

Svjetski dan srca - spriječimo da se jedna trećina kardiovaskularnih smrti desi preuranjeno

Svjetski dan srca - spriječimo da se jedna trećina kardiovaskularnih smrti desi preuranjeno
pixabay.com

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna, a inicijativu je 2000. godine pokrenula Svjetska kardiološka federacija (WCF).

Od tada, svake godine ovaj dan ima drugačiju tematsku usmjerenost s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima (KVB), koje su vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti (KVB), odnosno bolesti srca i krvnih žila, odgovorne su za oko 17,3 milijuna smrti godišnje.

Među najčešćim oblicima ovih bolesti su bolest koronarnih arterija srca, cerebrovaskularne bolesti, zatajenje srca, fibrilacija atrija, arterijska hipertenzija kao samostalna bolest, ali i važan čimbenik nastanka drugih KVB. Poznato je da se jedna trećina kardiovaskularnih smrti dešava preuranjeno, odnosno prije 70. godine života te da bi se 80 % ovih smrti moglo spriječiti.

Sa željom prevencije kardiovaskularnog pobola i smrtnosti posljednjih desetljeća su identificirani njihovi glavni čimbenici rizika. 

„Među njima su nezdrava prehrana, uživanje alkohola i duhanskih proizvoda te tjelesna neaktivnost. Psihosocijalni stres i stresori kao što su usamljenost, kritični životni događaji, niska primanja i manjak sna također podižu rizik KVB. Utjecaj imaju i okolišni čimbenici rizika kao što su onečišćenje zraka i tla te izloženost visokim razinama buke. Iako digitalna tehnologija ima sve veće značenje u našem svakodnevnom životu, ovaj „moderan“  život utječe na smanjivanje našeg kretanja i izlaganju novim oblicima stresnih situacija te dokazano ranijem nastanku KVB.

Između ostalog, utvrđeno je da je vrijeme korištenja mobilnog telefona povezano s rizikom KVB, posebno u pušača i pacijenata sa šećernom bolešću. Uz smanjenje tjelesne aktivnosti, utjecaj mobilnih telefona je posredovan psihološkim stresom i poremećenim obrascima spavanja“, objasnila je doc. dr. sc. Zrinka Jurišić, dr. med., specijalistkinja interne medicine, subspecijalistkinja kardiologije, pročelnica Zavoda za aritmije Klinike za bolesti srca i krvnih žila, KBC Split.

Također savjetovala je i kome se prvom javiti i kada otići na pregled srca te povodom ovog dana uputila 10 ključnih savjeta za očuvanje zdravlja srca. 


Reci što misliš!