Događaji

#novi projekt

OŠ Biograd kreće u 10-ak milijuna eura vrijedan projekt. "Ne bojimo se za natalitet, imamo dovoljno prvašića!"

OŠ Biograd kreće u 10-ak milijuna eura vrijedan projekt.

Osnovna škola Biograd na Moru trebala bi u školskoj godini 2026./2027. prijeći na održavanje nastave u jednoj smjeni.

Naime, Zadarska županija kao osnivač škole krajem srpnja je dobila suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih na glavni arhitektonski projekt za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju postojeće zgrade škole koji se procjenjuje na preko deset milijuna eura.

- Škola će dobiti 11 novih učionica te kuhinju i restoran s blagovaonicom ukupne površine od oko 80 kvadrata. Postojeća zgrada dobit će jednu i pol etažu, povećat će se za gotovo dvije tisuće kvadratnih metara. Sredstva za gradnju i opremanje škole u potpunosti su osigurana kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) – kaže ravnatelj Joško Brtan.

Arhitektonski projekt proširenja škole za nastavu u jednoj smjeni izgrađen je još 2008. godine, kada je i dobio građevinsku dozvolu, no projekt je nakon toga pretrpio brojne izmjene i dopune, u skladu s izmjenama nacionalnog obrazovnog standarda. Biogradska osnovna škola trenutno ima 594 učenika koji pohađaju matičnu i dvije područne škole u Tkonu i Raštanima.

Podijeljeni su u 31 razredno odjeljenje, od kojih je 27 odjeljenja u matičnoj te četiri u područnim školama, a na raspolaganju imaju 15 učionica. Zbog toga se nastava u matičnoj školi odvija u tri smjene na dvije lokacije.

Treća smjena je otvorena za polaznike glazbene škole, a učenici trećih i četvrtih razreda koriste prostorije Veleučilišta Baltazar u Biogradu. Troškove tog privremenog korištenja pokriva Grad Biograd, koji je financirao i izradu projektne dokumentacije za proširenje škole, a odrekao se i komunalnog doprinosa.

- Ukupno je to oko 2,5 milijuna kuna. Ništa to nije previše, ako ćemo dobiti školu kakvu Biograd treba, na zadovoljstvo naše djece i njihovih roditelj, ali i nastavnika koji odgovorno rade svoj posao – kaže Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

Biogradska osnovna škola izgrađena je 1968. godine. Deset godina kasnije zgrada je dograđena, odnosno proširena, a 1996. je rekonstruirana nakon pretrpljenog raketiranja u Domovinskom ratu.

- Stari dio zgrade će trebati konstrukcijski ojačati kako bi se mogao podići još jedan kat. Obnova starog dijela škole je također u planu, a u tijeku je izbor izvođača radova za rekonstrukcije krovišta sportske dvorane. Nakon ove suglasnosti, Županija treba pokrenuti javnu nabavu za izradu glavnog projekta, odnosno za izvođača radova i opremanje novih prostorija. Kada će sve to biti završeno, teško mi je reći, ali vjerujem da ćemo u nastavnu godinu 2026/2027 ući kao škola osposobljena za nastavu u jednoj smjeni – kaže ravnatelj Brtan koji je optimističan po pitanju demografske slike Biograda.

- Svake godine upisujemo tri nova odjeljenja. Ove školske godine imali smo sedam prvašića više nego prošle. Osim toga, Biograd je atraktivna sredina za život i turizam pa bilježimo i trend doseljavanja. Demografska slika je dobra pa ne treba strahovati za buduću popunjenost naše škole - poručuje.


Reci što misliš!