Događaji

23. svibnja

Paul Stubbs gostuje na Javnoj sociologiji

Paul Stubbs gostuje na Javnoj sociologiji

Idući četvrtak, 23.5. od 18 sati u Gradskoj knjižnici Zadar još jedno zanimljivo predavanje i rasprava.

U goste nam dolazi Paul Stubbs (Ekonomski institut, Zagreb) s temom dekolonijalnosti, Pokreta nesvrstanih i ulogom koju je u tom pokretu imala socijalistička Jugoslavija.

Naš gost će se pritom posebno osvrnuti na aspekt međunarodne razmjene u sferama ekonomije i kulture, kao i na ambivalentne rasijalizirane politike jugoslavenskog sudjelovanja u Pokretu nesvrstanih.

Pokret nesvrstanih je ne samo nudio alternative konfliktima između Zapada i Istoka u kontekstu Hladnoga rata, nego su kroz njega izražavane nade svijeta koji se rađao iz raspada kolonijalne dominacije nad Globalnim jugom od strane Globalnog sjevera.
U kontekstu raspada Jugoslavije početkom 1990-ih, Pokret nesvrstanih je aktivno zaboravljen politički i akademski, barem na nekadašnjem prostoru Jugoslavije. Međutim, zadnjih se godina ponovno javlja znanstveni i aktivistički interes za povijest ovog pokreta.

Ovo izlaganje razmotriti će Pokret nesvrstanih podjednako kao međudržavnu inicijativu s jasnim sustavom odlučivanja odozgo prema dolje, ali i kao inicijativu koja je dozvoljavala stvaranje relativno autonomnih prostora za značajne razmjene u sferama umjetnosti i kulture, arhitekture, znanosti, obrazovanja i industrije. Isto tako, osvrnuti će se na ambivalentne rasijalizirane politike jugoslavenskog sudjelovanja u Pokretu.

Paul Stubbs je sociolog rođen u Liverpoolu, koji živi i radi u Zagrebu zadnjih 30 godina. Njegov rad se fokusira na istraživanje prevođenja javnih politika, međunarodne organizacije i socijalnu politiku, zeleno-lijeve municipalizme i povijest socijalističke Jugoslavije.

Uredio je knjigu 'Socialist Yugoslavia and the Non-Aligned Movement: social, cultural, political and economic imaginaries' (McGill-Queen’s University Press, 2023). Bio je član slovensko-hrvatskog tima koji je radio na istraživačkom projektu 'Modeli i prakse globalne i kulturne razmjene i pokret Nesvrstanih zemalja: istraživanja prostorno-vremenske kulturne dinamike'. Trenutno radi na monografiji o Novom međunarodnom ekonomskom poretku koju će izdati Routledge. 
 


Reci što misliš!