
U mnogim kršćanskim tradicijama, riba i morski plodovi nisu kategorizirani kao meso, stoga su često prihvatljivi za konzumaciju na Veliki petak
Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti se slavi u petak
prije Uskrsa, na Veliki petak.
Veliki petak prije Uskrsa je kršćanski spomendan Isusove muke i
smrti. Na taj dan se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške
i nasilne osude, muke i same smrti.
To je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva.
Zbog toga što je sveta misa nekrvna žrtva Isusa Krista te je na
taj dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio
Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu, Katolička
Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.
Veliki petak s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno
trodnevlje.
Zašto se posti na Veliki petak?
Post i nemrs na Veliki petak simbolični su izrazi pokore,
skromnosti i solidarnosti s Isusovom patnjom. Kroz post i
odricanje, vjernici izražavaju kajanje za svoje grijehe,
približavajući se Bogu u duhu pokore. Post na Veliki petak služi
kao duhovna priprema za proslavu Uskrsa, najvažnijeg kršćanskog
blagdana, koji slavi Isusovo uskrsnuće i pobjedu nad smrću,
piše Net.hr.
Za razliku od svih drugih dana liturgijske godine, post i nemrs
obvezni su jedino na Veliki petak. Za Badnjak ili petkom
preporučuje se izbjegavati meso, no nije obvezno, dok je Veliki
petak prije Uskrsa kršćanski spomendan Isusove muke i smrti i na
taj dan se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne
osude, muke i same smrti te trebaju postiti.Koliko je taj dan
važan pokazuje i to što je to jedini dan u kojem se ne služi
misno slavlje, a šute čak i crkvena zvona (ili, ponegdje, zvone
‘na kant’, udarajući klatnom samo na jednu stranu, kao kod
pogreba).
Što se smije jesti na Veliki petak?
Kod katolika je post obvezan na Veliki petak i to za sve osobe od
18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina
obvezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso, dok post
znači da se osoba treba suzdržati od pića i hrane.
U mnogim kršćanskim tradicijama, riba i morski plodovi nisu
kategorizirani kao meso, stoga su često prihvatljivi za
konzumaciju na Veliki petak. Općenito, hrana koja se konzumira na
Veliki petak trebala bi biti jednostavna i skromna, odražavajući
duh pokore i samoodricanja.
U kontinentalnom dijelu Hrvatske se na Veliki petak najčešće jede
grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i
makom, ali se jede i riba, najčešće šaran i štuka, dok se u
Istri, Primorju i Dalmaciji jedu morska riba i plodovi mora.
Do kada traje post na Veliki petak?
Tradicionalno, post na Veliki petak traje cijeli dan, od ponoći
do ponoći. Međutim, prakse mogu varirati ovisno o pojedinačnim
vjerskim uputama i lokalnim običajima unutar različitih
kršćanskih zajednica.
Neki tako smatraju da se jesti smije kada padne mrak, odnosno,
kada se na nebu pojave zvijezde.