Događaji

u fokusu

Prekidi na liniji prema Preku zbog juga - do kad?

Prekidi na liniji prema Preku zbog juga - do kad?
Bojan Bogdanić

Jako jugo koje i danas dijelom remeti redoviti pomorski promet često zna prekinuti promet na brodskoj liniji Zadar – Preko. Tu liniju održava Jadrolinija katamaranom Dora. Otočani se tako po jugu moraju osloniti na trajekte odnosno na iskrcavanje u Gaženici.

Ovaj problem dugoročno može riješiti zahvat u Preku koji planira Županijska lučka uprava. Ravnatelj Davor Škibola otkriva kako upravo ovih dana kandidiraju izgradnju lukobrana u luci Preko za novu EU-omotnicu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021 – 27: 

- Prioritet je luka Preko, trajektno pristanište, jedna od najznačajnijih luka u županiji i državi, sa milijun putnika godišnje i 500 tisuća vozila. Napravit će se jedan lukobran gdje bi se cijeli bazen zatvorio, produžio bi se gat za 20-ak metara, nadam se da ćemo uspjeti kroz ovaj novi operativni program tu luku kandidirati. Vrijednost investicije bila bi oko 12 milijuna eura, s tim da bi se još izgradila jedna mala lučica gdje bi mogli pristajati i brodovi za hitnu pomoć i javni brodovi, sve bi uklopili u jedno - navodi Škibola za Radio Zadar. 

 

Ovaj lučki zahvat riješiti bi trebao probleme s pristajanjem po malo jačem jugu.

- Točno tako, za to bi se on i gradio. On je započet u jednom dijelu ali nikad nije dovršen, od toga se odustalo najvjerojatnije zbog manjka sredstava.

Trajektna luka u Preku nadograđuje se već niz godina, novi lukobran trebao bit biti završna, treća faza. 

Ovih dana raspisuje se natječaj za novu EU-omotnicu pa se šalje dokumentaciju, rekao je Škibola.


Reci što misliš!