Događaji

345,79 kuna per capita

Novalja rekorder izdvajanja za zdravstvo, izdvojila preko 2,28 posto sredstava iz proračuna

Novalja rekorder izdvajanja za zdravstvo, izdvojila preko 2,28 posto sredstava iz proračuna
Grad Novalja

U 2022. godini za zdravstvo su hrvatski gradovi ukupno izdvojili 65,1 milijuna kuna, a njih 49 povećalo je davanja u odnosu na godinu ranije. Pritom na listi najbolje rangiranih dominiraju mali morski gradovi.

Iako je ulaganje u zdravstvo uglavnom odgovornost županija i države, doprinos gradova ključan je za osiguranje kvalitetne medicinske skrbi i unapređenje općeg zdravlja stanovništva.

Suvremeni izazovi, poput starenja populacije, kroničnih bolesti i pandemija, dodatno ističu važnost adekvatne infrastrukture i resursa u zdravstvu. Hrvatska se već godinama suočava s nedostatkom zdravstvenih radnika i osnovne opreme te dugotrajnim listama čekanja za pojedine medicinske usluge.

Stoga je ulaganje u poboljšanje kvalitete zdravstvenog sustava prioritet svake odgovorne (lokalne) vlasti.

Gradovi imaju važnu ulogu prvenstveno u podržavanju zdravstvenog sustava putem promicanja zdravih stilova života, edukacije stanovništva te potpore lokalnim inicijativama usmjerenima na prevenciju bolesti pa, iako su u ovoj dinamici sporedni, njihov doprinos nipošto nije zanemariv.

Osim toga, ulaganje u javne prostore koji potiču aktivnosti na otvorenom kao i zdrav način života također su neka od  sredstava za unapređenje zdravlja stanovništva. Uz to, neki gradovi izdvajaju značajna sredstva kroz podržavanje zdravstvenih ustanova ulaganjem u moderne medicinske tehnologije i infrastrukturu.

U analiziranoj 2022. godini gradovi su, što se zdravstva tiče, najviše izdvajali sredstva za osiguravanje usluga liječnika specijalista, osiguranje nadstandarda hitne medicinske pomoći, nabavljanje medicinske opreme poput defibrilatora, potom (su)financiranje smještaja medicinskog kadra, održavanje različitih preventivnih inicijativa, savjetovališta, javnozdravstvenih manifestacija i potpora udrugama koje provode aktivnosti prevencije i unapređenja zaštite zdravlja.

Neki od gradova izdvojili su i sredstva za veće projekte kao što su (do)gradnje lječilišnih kompleksa te obnova i rekonstrukcija bolničkih objekata.

U 2022. godini gradovi su, prema podacima Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima, ukupno izdvojili 65.087.463,00 kuna (podaci za 2022. bili su izraženi u kunama pa smo ih tako i prenijeli) što je manje nego godinu ranije kada je u zdravstvo usmjereno 67.673.264,00 kune.

Kada je riječ o izdvajanju za zdravstvo prema udjelu u proračunu dominiraju morski gradovi s iznimkom Slatine i Belišća.

Prednjači Novalja koja je iz svojeg proračuna dala preko 2,28 posto sredstava, a slijedi je Slatina s izdatkom od 2,16 posto budžeta.

Više od 1,41 posto za zdravstvo su izdvojili još Cres, Hvar, Rijeka, Korčula, Belišće, Pula, Novigrad i Rab. Ukupno su 92 grada izdvojila sredstva za zdravstvo od čega njih 14 više od jedan posto proračuna.

Što se tiče izdvajanja per capita, 14 gradova u 2022. godini izdvojilo je preko 100 kuna po stanovniku dok su preko 200 kuna izdvojila samo tri grada.

S 345,79 kuna po stanovniku, Novalja je na prvom mjestu i prema ovoj kategoriji izdvajanja.

Na drugom mjestu je Novigrad s 214,82 kune, a slijedi Cres s 203,79 kuna per capita. Ostatak liste, s izdvajanjima između 136,10 i 176,68 kuna čine još Hvar, Mali Lošinj, Poreč, Rijeka, Umag, Pula i Korčula.

Prema trendu povećanja sredstava u odnosu na 2021. godinu izraženom u apsolutnim brojkama vodeća je Rijeka s 1.799.752,00 kuna, drugi je Umag koji je izdvajanja uvećao za 1.310.657,00 kuna, a treći grad čije se uvećanje kreće u milijunskom iznosu je Pula s 1.040.726,00 više nego u 2021. godini. Listu čine još Novalja, Poreč, Slatina, Rovinj, Virovitica, Zadar i Rab koji su izdvajanja za zdravstvo u 2022. godini uvećali u rasponu od 257.389,00 do 821.020,00 kuna.

 


Reci što misliš!