Događaji

3. ožujka 1973.

Svjetski dan divljih vrsta posvećen očuvanju biljaka, životinja i njihovih prirodnih staništa

Svjetski dan divljih vrsta posvećen očuvanju biljaka, životinja i njihovih prirodnih staništa

Svjetski dan divljih vrsta, obilježavan 3. ožujka, posvećen je očuvanju divljih vrsta biljaka i životinja te njihovih prirodnih staništa. Ovaj dan usmjeren je na podizanje svijesti o nezakonitoj trgovini divljim vrstama, koja predstavlja jedan od najvećih problema današnjice, s ciljem njihove zaštite od izumiranja.

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), potpisana 1973. godine, osnova je za međunarodne napore u zaštiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta.

U Hrvatskoj, kao i u više od 180 drugih država potpisnica CITES-a, provode se mjere za suzbijanje nezakonite trgovine i očuvanje ugroženih vrsta, piše Studentski.hr.

Nacionalni park Brijuni primjer je mjesta gdje se može vidjeti bogatstvo i raznolikost divljih vrsta, gdje životinje poput jelena, muflona, zečeva, paunova, i vjeverica žive u prirodnim ili poluprirodnim uvjetima.

Uz pažljivo upravljanje populacijama i zdravstvenom brigom, Brijuni pokazuju kako se može održavati ravnoteža između čovjeka i prirode, pružajući divljim vrstama uvjete slične njihovim prirodnim staništima​, piše NP Brijuni.

Svjetski dan divljih vrsta prilika je za proslavu raznolikosti života na Zemlji te istodobno podsjetnik na važnost našeg zajedničkog djelovanja u zaštiti tih vrijednih resursa.

Ovim danom naglašava se i važnost šuma za održavanje egzistencije kako ljudi tako i planeta, ukazujući na neraskidivu vezu između zdravlja našeg okoliša i opstanka divljih vrsta, naglašava Studentski.hr.

 

Na POVEZNICI možete vidjeti popis svih zaštićenih vrsta u Hrvatskoj.


Reci što misliš!