Događaji

eu fondovi

Ministar Erlić u općini Pašman obišao niz lokacija na kojima su realizirani ili planirani općinski projekti

Ministar Erlić u općini Pašman obišao niz lokacija na kojima su realizirani ili planirani općinski projekti
Šime Erlić

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u petak je posjetio općinu Pašman gdje je zajedno s općinskim načelnikom Krešimirom Ćosićem i pročelnicima Općine Pašman Androm Magićem i Josipom Burčulom obišao realizirane i planirane projekte financirane EU fondovima i državnim sredstvima iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ministar je s predstavnicima Općine najprije posjetio uređeno javno parkiralište u mjestu Pašman koje je sufinancirano iz Programa razvoja otoka u 2022. godini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

U mjestu Pašman je također obišao katastarsku česticu na kojoj Općina ima u planu graditi Vatrogasni dom i multifunkcionalni objekt s nekoliko ureda te multimedijalnom dvoranom, koji je Općina prijavila na Javni poziv Zadarske Županije koja putem Integriranog teritorijalnog programa ove godine osigurava 25,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za razvoj otoka.

Sljedeća lokacija koju je ministar s predstavnicima Općine posjetio bile su jaslice u Banju, područna zgrada Dječjeg vrtića Bodulić adaptaciju koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sufinanciralo u okviru Plana usmjeravanja i rasporeda sredstava za razvoj područja otoka u 2021. godini.

Ministar se zaustavio i u Neviđanima gdje se planira uređenje društvenog doma, a projekt je Općina već prijavila na ovogodišnji Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program razvoj otoka u 2024. godini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Zadnje mjesto u kojem se ministar na svom radnom posjetu općini Pašman zaustavio bila je Dobropoljana, a prisutni su tamo posjetili centralni objekt Dječjeg vrtića Bodulić čija rekonstrukcija je u planu ove godine, a dio sredstava realizacije projekta osiguran je preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ministarstvo svake godine raspisuje javni poziv za dostavu projekata za Program razvoja otoka ciljem kojega je unaprjeđenje i razvoj lokalne zajednice na otocima povećanjem kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

A kako je već prije najavljeno, za razvoj pametnih i održivih otoka u sklopu Integriranog teritorijalnog programa (ITP) na nacionalnoj razini izdvojeno je ukupno 150 milijuna eura od čega će 25,6 milijuna eura bespovratnih sredstava biti na raspolaganju za otoke Zadarske županije.


Reci što misliš!