Događaji

50% skuplje

Cijene maslinovog ulja više nego ikad!

Cijene maslinovog ulja više nego ikad!
Josip Regović/PIXSELL

Cijene maslinovog ulja veće su nego ikad dosad. Prema podacima Eurostata, u siječnju ove godine cijena maslinovog ulja na razini Europske unije bila je gotovo 50 posto veća nego u istom razdoblju lani.

Na kojem smo mjestu na ljestvici najskupljih, u kojim je zemljama maslinovo ulje najviše poskupijelo i što je tomu razlog?

Kao glavni razlog rasta cijena maslinova ulja navodi se pad uroda prouzročen ekstremnim vremenskim uvjetima, u prvom redu sušom i toplinskim valovima. Najveće je poskupljenje tako zabilježeno u Portugalu ( 69 posto), Grčkoj (67 posto) i Španjolskoj (63 posto). S povećanjem cijene maslinova ulja za 44 posto u siječnju ove godine, naša je zemlja na 11. mjestu u EU.

Poznati proizvođač sa zadarskoga područja Rade Bobanović:

Uistinu, veliki je poremećaj izazvan i prirodnim poremećajima – kiša, bura, jugo, toplo, hladno u proizvodnji maslina a onda i u proizvodnji maslinova ulja. Prošla godina je bila u prosjeku za Hrvatsku oko 40 posto manje u proizvodnji ploda masline a to podrazumijeva i negdje blizu isti postotak u proizvodnji ulja od ploda masline. Normalno da je netko išao s cijenama gore – dolje jer su ulazni troškovi porasli negdje između 38 i 45 posto, ovisi što tko koristi.

U ekološkoj proizvodnji, kakvom se i sam bavi, ulazni su troškovi znatno veći:

To je ona druga kategorija 48 posto povećanja dok su u ovoj drugoj, konvencionalnoj ili integriranoj , ulazni troškovi manji.

Bobanović navodi kako je njegova zadruga pretprošle godine povećala cijene nekih 18 posto i zasad ih neće mijenjati:

Da će se povećavati ja osobno ne vjerujem jer je manje zahtjeva za kupnju ulja. Ne znamo zašto. Je li to možda taj cjenovni razred kako-gdje?

Mi znamo da je kod nas Istra nekako najviše izražena s cjenovnim razredom jer oni su se uhodali u procesu, dok mi koji smo kasnije ušli u taj sustav praćenja i sve skupa, iako smo ista država, ali regija po regija razvija se koliko može i kako može, mi smo tu negdje puno manje cjenovno od toga podatka koji govori na nivou Hrvatske da je 44 posto, mislim da je ovaj dio Dalmacije išao oko 20 – 25 posto – zaključuje Bobanović.

Inače, stanje u maslinicima trenutačno je zadovoljavajuće, maslina se dobro razvija, no s klimatskim promjenama – nikad se ne zna.


Reci što misliš!