Događaji

Općinski sud u Splitu

Nepravomoćno oslobođena sutkinja Trgovačkog suda u Zadru optužena za krađu u trgovinskom centru

Nepravomoćno oslobođena sutkinja Trgovačkog suda u Zadru optužena za krađu u trgovinskom centru

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je oslobodio sutkinju Trgovačkog suda u Zadru kojoj se sudilo zbog optužbe za produljeno kazneno djelo krađe, javlja Dalmatinski portal.

Sutkinju se teretilo da je u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja u trgovini C&A u centru Supernova Zadar i uzela razne odjevne predmete te s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu.

U optužnici se navodilo kako je optuženica 17. kolovoza 2022. prišla policama te uzela haljinu od 300 kuna, jedan prsten vrijedan 39 kuna, suknju od 225 kuna te četiri bluze vrijedne nešto manje od 600 kuna. 

Prema optužnici, sutkinja je odnijela sporne predmete u kabinu, skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i s njima napustila trgovinu, čime je proizvela štetu od 1138 kuna ili nešto više od 150 eura. 

U optužnici je stajalo da se druga krađa dogodila 6. rujna iste godine. Sutkinju se teretilo da je uzela sako vrijedan 366 kuna te dva para hlača vrijednih nešto manje od 500 kuna. Tužitelji su tvrdili da je sutkinja ponovila isti postupak kao i kod prve krađe, odnosno da je u kabini skinula sigurnosne etikete i zaštitu. 

Trgovina je u drugoj krađi oštećena za 873 kune ili 115 eura. Sve skupa, nastala je šteta od 2012 kuna ili 267 eura. Sutkinja je uhvaćena u rujnu kad je s robom pokušala napustiti trgovinu. Dodatnim pregledom nadzornih kamera optužili su je i za krađu iz kolovoza. 

Iako se sve dogodilo u Zadru, sudski postupak je vođen u Splitu. Prvo ročište održano je u rujnu prošle godine. Predstavnici oštećene tvrtke nisu došli na raspravu, a sudu su uputili dopis u kojem su poručili kako ne žele doći na suđenje niti imaju namjeru aktivno sudjelovati u postupku.

Sutkinja govorila o koroni, kompliciranom predmetu, sestrinim problemima...

Nisu željeli ni postaviti imovinsko-pravni zahtjev, što je bilo posebno značajno za krađu od 6. rujna jer se zbog male vrijednosti radi o sitnom djelu krađe pa bi tako ovlašteni tužitelj zapravo bio oštećenik, navodi se u presudi. 

Okrivljena sutkinja je obranu iznijela sredinom siječnja ove godine. Kazala je kako nije ušla u trgovinu C&A s namjerom da išta ukrade. Pravdala se kako joj je cijela obitelj oboljela od koronavirusa, a ona već drugi put. 

Dodala je kako je po povratku na posao dobila izuzetno kompliciran predmet od četiri tisuće stranica, a tu je bila i njezina sestra koja je imala problema sa suprugom i njegovom ovisnošću o kocki. Navela je kako ju je upravo sestra zvala dok je bila u trgovini, doznaje Dalmatinski portal

Ispričala je kako je u jednom trenutku shvatila da se predugo zadržala i da mora otići po supruga i djecu. Prisjetila se kako ju je djelatnica sustigla kad je pokušala izaći iz trgovine. Istaknula je kako se vratila u trgovinu i pokušala riješiti ono što ona naziva nesporazumom. 

Priznala je kako je više artikala bilo u njezinoj vrećici za shopping, ali se branila kako nije imala namjeru ukrasti ih. Požalila se da je zaštitar vikao na nju dok je pokušavala objasniti djelatnicama da ništa nije željela ukrasti. 

Zatim su stigli policajci, kojima je djelatnica pokazala snimke s nadzornih kamera. Ispričala je kako je vidjela da jedna djelatnica drži više etiketa te da joj je poručila kako to nema veze s njom i da je sve jedan veliki nesporazum. 

Požalila se da su policajci bili neugodni, pogotovo mlađi koji joj je govorio da je može biti sram. Potvrdila je kako joj je pokazana snimka krađe parfema i da joj je policajac kazao da je to sigurno ona. Ona mu je odgovorila da ih može biti sram što tako pokušavaju riješiti slučaj. 

Sutkinja je tijekom iznošenja obrane izjavila da se cijela situacija mogla riješiti u trgovini i da se ovako nešto može svakome dogoditi. Naglasila je kako su artikli imali etikete, što je jasno vidljivo na snimkama videonadzora. "Koji to kradljivac ne bi uklonio etiketu ako je njegova namjera bila otuđiti artikl?" upitala je. 

Tvrdila je kako je djelatnica išla provjeriti njenu torbu, ali je navukla zavjesu dok je prekapala po torbi. "Mogli su mi tako kazati da su pronašli tko zna koliko ukradenih stvari. Na kraju su rekle da su bile tri, a znam da potvrda o oduzetim predmetima glasi na četiri pa mi nije jasno. Osobno nisam dobila ništa na potpis, nego je to naknadno napravila zaštitarka", rekla je okrivljena. 

Pozvala se na snimke nadzorne kamere od 17. kolovoza koje navodno prikazuju da nije bila u doticaju s ukradenim artiklima. "Ako je nekom moja banalna navika vezana za odlaganje stvari izgledala kao osnovana sumnja, meni je to neprihvatljivo. Nisam zaslužila ono što proživljavam", rekla je.

"Moja namjera nije bila protupravno postupanje, ali moram naglasiti da ipak osjećam moralnu odgovornost zbog toga što sam išetala iz dućana ne plativši artikle, međutim, to nije bila namjera otuđenja, već isključivo posljedica mog rastresenog stanja zbog briga oko sestre koje su me užasno opteretile", nastavila je. 


Reci što misliš!