Događaji

6. ožujka

Voćarstvo u ekološkoj proizvodnji - 17. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara u hotelu International u Zagrebu

Voćarstvo u ekološkoj proizvodnji - 17. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara u hotelu International u Zagrebu
HVZ

Voćarstvo u ekološkoj proizvodnji, tema je 17. Znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati 6. ožujka, u hotelu International u Zagrebu.

Organizator 17. savjetovanja hrvatskih voćara je Hrvatska voćarska zajednica, koja je i ove godine pozvala renomirane domaće i inozemne stručnjake sa zanimljivim i korisnim predavanjima, a održat će se i panel
rasprava s nazivom: Održivost i budućnost ekološkog voćarstva u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Organizatori ističu da je voćarstvo izuzetno zahtjevna, klimatski osjetljiva i radno vrlo intenzivna proizvodnja u poljoprivredi. Prema podacima Upisnika voćnjaka u Hrvatskoj (APPRRR) na kraju 2022.godine, proizvodnja
voća se obavlja na 40.107 hektara (3,44% ukupne poljoprivredne površine). Najzastupljeniji nasadi su pod orasima i to na 6.417 ha, slijedi lijeska na 6.107 ha, jabuka se proizvodi na 4.316 ha, a šljiva na 4.173 ha.                        
Nasadi višnje zauzimaju 1.769 ha, dok se mandarina uzgaja na 1.565 ha.

Na površinama koje ostvaruju komercijalnu aktivnost (imaju registriranu proizvodnju i ostvaruju tzv proizvodno vezanu potporu) najzastupljenija je jabuka s 2.854 ha,lijeska s 3.017 ha,orah s 2.026 ha, šljiva s 1869 ha i mandarina s 1.441 ha.
Voćarske površine rastu, ali proizvodnja voća pada jer struktura voćnjaka koji imaju proizvodnju sve je lošija.
Velik je udio voćnjaka koji imaju malu ili nikakvu proizvodnju, osobito nekih nasada oraha i lijeske koji su u ukupnim površinama zastupljeni s oko 40% površina. Proizvodnja voća evidentirana 2013. godine bila je 248000 tone, 2018. g ukupno je proizvedeno 195 000 tone voća, a 2022. godine proizvodnja voća iznosila je 164 629 tona.

Samodostatnost u proizvodnji voća u RH danas je na oko 50% potreba. Viškovi u proizvodnji su samo u proizvodnji mandarina i višanja. Pozitivni trendovi su u proizvodnji bobičastog voća i jagoda.
Dodatne informacije i Program 17. Savjetovanja hrvatskih voćara možete vidjeti na internetskoj stranici: www.vocari.hr (www.vocari.hr/hr/znanstveno-strucna-savjetovanja/).

Kotizacija za sudionike je 50 eura koje je potrebno uplatiti na račun Hrvatske voćarske zajednice prije dolaska na Savjetovanje, do 6. ožujka, a u cijenu kotizacije uključen je zajednički ručak svih sudionika, osvježenje za
vrijeme stanke između sekcija i okruglog stola te promotivni materijali sponzora.


Reci što misliš!