Događaji

edukacija građana

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela obilježava se u Zadarskoj županiji

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela obilježava se u Zadarskoj županiji

Od 19. do 23. veljače, na radio postajama Zadarske županije, moći ćete čuti informacije o dostupnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti.

U četvrtak, 22. veljače 2024., obilježava se Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela s ciljem podizanja javne svijesti o pravima žrtava kaznenih djela. Žrtve svih kaznenih djela imaju pravo na pomoć i podršku, kao i na pravovremenu i jasnu informaciju o svojim pravima i mogućnostima.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela – riječ je o „Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela“, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 17 županija u Republici Hrvatskoj.

U Zadarskoj županiji pomoć i podršku pruža udruga ZvoniMir, ured Zadar, osobnim dolaskom na adresu Špire Brusine 9, na kontakt 095/394 2331 i putem E-maila: zadar@zvonimir.hr, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas - međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo - a prvenstveno umanjio strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta „Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.“

U prošloj godini je bilo ukupno na razini cijele mreže 1298 korisnika/ca  –  od toga 1086 novih i 212 postojećih, a pruženo je 10 802 usluga.

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga, žrtvama i svjedocima se nudi usluga pratnje na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa.

Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške. 

Od 19. do 23. veljače, na radio postajama Zadarske županije, moći ćete čuti informacije o dostupnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti.

 

 


Reci što misliš!