Događaji

zaštićene životinje

Savjesni ribari: U more vraćene glavata želva i raže

Savjesni ribari: U more vraćene glavata želva i raže
Sasa Miljevic/PIXSELL

U ovom slučaju ribari su postupili točno onako kako treba i kornjači spasili život. Osim glavate želve, ribari su u mreži pronašli i dvije vrste raža

Glavata želva, zaštićena vrsta kornjače, koju su ribari 16. veljače pronašli u mreži kod otoka Molata, uspješno je vraćena u more zahvaljujući savjesnim ribarima koji su postupili po savjetima stručnjaka.

Naime, nakon što je prije desetak dana u uvali Sakarun na Dugom otoku pronađeno više uginulih glavatih želvi, stručnjaci s Hrvatskog veterinarskog instituta su utvrdili kako su životinje uginule nakon što su završile u kočama. Stoga su ribare još jednom podsjetili kako postupiti u takvim situacijama - pričekati dva sata i tek onda životinje vratiti u more.

Naime, u zimskim mjesecima glavate želve na jedan način hiberniraju i nagli povratak u more može prouzročiti uginuće. U ovom slučaju ribari su postupili točno onako kako treba i kornjači spasili život.

Osim toga, ribar koji je spasio želvu s njezine je glave uklonio i nekoliko priljepaka kako bi životinja mogla neometano disati. 

Osim glavate želve, ribari su u mreži pronašli i dvije vrste raža - jednu koja je zaštićena i drugu koja to nije. 

 

 


Reci što misliš!