sigurnost i kvaliteta hrane
U Kalima održana radionica za zapovjednike na ribarskim brodovima
U Kalima je 13. veljače 2024. održana radionica za zapovjednike na ribarskim brodovima koji obavljaju ribolov okružujućom mrežom plivaricom srdelarom. Radionica je obuhvatila predavanja iz dvije teme. Prva se odnosila na uvođenje i primjenu načela dobre higijenske prakse i sustava samokontrole temeljenog na načelima sustava HACCP kojima se jamči kvaliteta i sigurnost hrane.
Drugo predavanje pod nazivom „Unos podataka u odgovarajuće evidencije“ obuhvatilo je nedavne izmjene pravilnika kojim su propisani oblik, sadržaj i način vođenja i dostave podataka o ulovu i tehničke mogućnosti unosa.
Subjekti u poslovanju s hranom u primarnoj proizvodnji mogu uspostaviti sustav i postupke temeljene na načelima sustava HACCP primjenom pozitivno ocjenjenih vodiča za dobru higijensku praksu.
Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede izradila je dva
vodiča: Vodič za dobru higijensku praksu u obavljanju
gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom
plivaricom i Vodič za dobru higijensku praksu u
obavljanju gospodarskog ribolova koćom.
Subjekti u poslovanju s hranom (ovlaštenici povlastica)
primjenjuju Vodiče za dobru higijensku praksu dobrovoljno.
Zapovjednici plovila koji su odgovorne osobe u obavljanju
gospodarskog ribolova na moru informirani su o propisanim
uvjetima koje moraju ispunjavati plovila, oprema, iskrcajna
mjesta i osoblje što se tiče higijene i sigurnosti hrane.
Zapovjednici plovila su informirani o načinu usklađivanja
proizvođačke prakse s važećim propisima putem vodiča.
Ovlaštenici povlastica koji su odlučili uspostaviti sustav i
postupke temeljene na načelima HACCP sustava preuzeli su
nacionalne vodiče koji se trebaju nalaziti na plovilima. Uz
vodiče, zapovjednici plovila su preuzeli i potrebne evidencije
koje će ispunjavati za vrijeme obavljanja gospodarskog ribolova
na moru.
Dobra higijenska praksa uz dobru proizvođačku, distribucijsku i
trgovačku praksu čija je učinkovitost dokazana, preporučuje se i
doprinosi udovoljavanju propisanim zahtjevima u proizvodnji hrane
kako bi ona bila sigurna za zdravlje i prehranu ljudi.
Održavanje visokih standarda sigurnosti hrane važno je kako bi se osiguralo povjerenje javnosti u ribu i proizvode ribarstva kao sigurne i nutritivno vrijedne proizvode.
Na stranici Ministarstva poljoprivrede možete naći i dokumentaciju.
Vezane vijesti
-
Prvaci Španjolske i Europe od danas se voze u novim automobilima. Ovo je treća sezona da su igrači Reala odabrali neki od sponzorskih BMW-a, koje će voziti do kraja sezone. U ponudi je bilo pet modela: iX2, iX, i5 i i7, svi električni i XM kao hibrid.
-
Sveučilište u Zadru i History Computers Adria organiziraju skup "50 godina poslije" povodom pedesete obljetnice primjene računala u zadarskom gospodarstvu.
-
''Plivaj, vježbaj, skači i zaigraj vaterpolo, veslaj, jedri i koju ribu ulovi“ – dan vodenih sportova u sklopu Europskog tjedna sporta u Zadru.
Izdvojeno
-
Predstavnicama turističkih zajednica – direktorici TZG Novalja Marini Šćiran, direktorici TZG Pag Vesni Karavanić te direktorici TZO Kolan Sabini Gligora Sabalić nagradu je uručio gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić.
-
Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna, a ove godine s temom "Turizam i mir", te porukom da je turizam instrument mira, razumijevanja i prijateljstva.
-
Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac boravio je u radnom posjetu Zadarskoj županiji gdje je održao sastanak sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima.
-
Od listopada za zadarske umirovljenike gradski prijevoz autobusima Liburnije bit će besplatan, a evo tko još ostvaruje pravo na pokaz gratis!
Reci što misliš!