Događaji

najtopliji siječanj u povijesti

Opasne klimatske promjene: bademi procvjetali usred zime, studen može sve uništiti

Opasne klimatske promjene: bademi procvjetali usred zime, studen može sve uništiti

Ako je suditi prema znanstvenim mjerenjima, ovo je bio najtopliji siječanj u povijesti, otkad se ona provode. Toplo vrijeme usred veljače, ali i sve češći Božići bez snijega samo su dio promjena koje primjećujemo na svakom koraku. Kako se mijenja vrijeme i priroda se drugačije počela ponašati.

Što se to bijeli na vjetrobranskom staklu u Bibinju? Iako je veljača, snijeg nije. Latice su to "mendule" Eugena Sikirića. I nije da prvi put procjetaju već u siječnju.

- Ovo je sad mendula procvjetala i ako nam sad udari studen, ništa na njoj neće biti, niti jedne mendule, kaže Eugen Sikirić.

Prizor je predivan zimi, u siječnju, ali ipak zabrinjava. Cvatnja badema u svoj svojoj raskoši ovako rano ne veseli poljoprivrednike i vrtlare. I ne samo u Bibinju nego i na cijelom Mediteranu, svijetu. Zbog globalnog zagrijavanja, Majčica Zemlja na djelu.

Gospodin Eugen već treću godinu, čini se, plodova bajama neće imati. Ovakvi cvjetovi prije bi stidljivo provirili tek u proljeće, sada puna dva mjeseca ranije.

No budući da oprašivača - pčela, leptira još nema, cijeli se ekosustav mijenja. A ove istančane latice badema prve primjećuju da se nešto s prirodom događa.


Reci što misliš!