Događaji

nastavak promocije otočnih subjekata

Objavljen katalog s dobitnicima HOP oznake od 2020. do 2023. godine

Objavljen katalog s dobitnicima HOP oznake od 2020. do 2023. godine

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je novi katalog Hrvatski otočni proizvod koji uključuje sve aktivne nositelje oznake, odnosno otočne proizvode koji su oznaku dobili od 2020. do 2023. godine.

Katalog je nastavak promocije otočnih subjekata i proizvoda, tekstovima i fotografijama, koji su razvrstani po otocima, ističu se posebnosti svakoga od njih.

Tekst kataloga je na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi otočne proizvode bolje prezentirali u Hrvatskoj i izvan nje, a time ujedno promovirali i hrvatske otoke kao vrhunsku turističku destinaciju, navode u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Katalog Hrvatski otočni proizvod dostupan je na POVEZNICI, a ako ga netko želi u tiskanom izdanju, može kontaktirati ministarstvo (01 6447-451).

Projekt označavanja otočnih proizvoda Hrvatski otočni proizvod započeo je 2007. godine s ciljem poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda.

Oznaka se dodjeljuje otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta putem javnog poziva za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod a na temelju podnesenog zahtjeva za otočni proizvod koji udovoljava uvjetima i kriterijima utvrđenim navedenim Pravilnikom i javnim pozivom.

Grupe otočnih proizvoda za koje se dodjeljuje oznaka Hrvatski otočni proizvod su prehrambeni proizvodi, pića, kemijski proizvodi,  primijenjena umjetnost i dizajn te nematerijalno dobro.

Od 2007. godine, oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo je 739 proizvođača, najviše 2019. godine – 78.


Reci što misliš!