Događaji

avantura otok

Postavljene dvije dvojezične interpretacijske table ispod sv. Mihovila

Postavljene dvije dvojezične interpretacijske table ispod sv. Mihovila
Boris Kačan/ TZO Preko

Ovakvi projekti nastavak su razvoja projekta „Avantura otok“ te uvjeta za aktivni turizam koji provode Općina Preko i TZ Općine Preko

Podno vrha sv. Mihovil nalazi se nekoliko stotina metara široka Željina litica, kompaktna vapnenačka stijena visine od 10 do 30 metara. Prve alpinističke uspone na toj je stijeni još 1980.-ih godina penjao legendarni zadarski alpinist Ive Lukić, a od 1990-ih počinje i uređenje prvih sportsko-penjačkih smjerova.

Godine 2004. Željina je litica prvi put bila uvrštena u službeni registar i u Penjački vodič Republike Hrvatske. Turistička zajednica Općine Preko 2021. godine angažirala je Penjačku sekciju PD Paklenica za uklanjanje vegetacije, detekciju i uklanjanje opasnih dijelova stijene te svih ostalih potrebnih radnji u svrhu sigurnosti penjališta i razvoja novih smjerova.

Potkraj 2023. godine, nakon posljednje akcije Sportsko-penjačkog kluba Paklenica iz Zadra, penjalište broji 40 smjerova u rasponu težina od 4c do 7b, podijeljenih u 5 sektora. Stijena je južne orijentacije, što je čini idealnim izborom za zimsko razdoblje, međutim, radi zakrivljenosti stijene moguće je penjanje i u ljetnim mjesecima u jutarnjim i popodnevnim satima u hladu. Do samog penjališta vodi kratak pristup od oko 10 minuta hoda jednostavnom stazom od parkirališta jugoistočno od vrha sv. Mihovil.

Posebnost penjališta Željina litica je predivan ambijent – penje se u okružju prastarih maslina i crnika s pogledima na Iž i Dugi otok. Stijena je raznovrsna, od oštrih položenih ploča do narančastih prevjesa, i nudi dovoljno izazova za penjače svih profila, kako za početnike tako i za naprednije penjače.

- Posljednje uređenje penjališta TZO Preko provela je uz pomoć Općine Preko i dodijeljenih sredstava u iznosu od 3000 eura iz natječaja za razvojne turističke projekte i programe TZ Zadarske županije iz 2023.  godine. Iz tih je sredstava dijelom financirana i interpretacija penjališta, napravljene su dvije velike dvojezične table, od kojih je jedna ovih dana postavljena podno samog penjališta, a druga na putu prema Željinoj litici, ispod Tvrđave sv. Mihovila, otkriva direktor TZO Preko Ivan Košta.

Ovakvi projekti, napominje, nastavak su razvoja projekta „Avantura otok“ te uvjeta za aktivni turizam koji provode Općina Preko i TZ Općine Preko. Posljednjih pet godina zbog ovakvog razvojnog smjera na otoku je sve više aktivnih gostiju, posebice u pred i posezoni, što je i bio glavni cilj.

- Velik potencijal vidimo u već nekoliko godina projektno udruženim turističkim zajednicama pod nazivom „Zadar ArchipelaGO“, u kojemu s još osam otočnih TZ-a radimo na zajedničkim razvojnim projektima. Do sada su napravljeni profesionalni promotivni filmovi, od kojih je „Bike“ lani dva puta nagrađen, a udruženi arhipelag je potkraj 2023. godine primio još dvije turističke nagrade, podsjeća Košta.

Ističe da su u suradnji sa stručnjacima napravljene biciklističke i pješačke karte, a slijede i drugi projekti, za što je udruženi arhipelag aplicirao na nacionalnim natječajima za udružene TZ-e.

- Interesantne su i plave „šapice“, koje su napravljene na pješačkim stazama svih 13 otoka, kroz što komuniciramo zajednički turistički proizvod i prepoznatljivost.


Reci što misliš!