Događaji

sve za nju

Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge "SVE za NJU" Ljiljana Vukota gostovala u Novom danu

Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge
Tomislav Miletić/PIXSELL

Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge "SVE za NJU" Ljiljana Vukota gostovala je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je govorilo o važnosti novih uređaja za onkološke pacijente.

Po broju umrlih onkoloških pacijenata Hrvatska u nezavidnom vrhu Europe. Vukota ističe da je nabavka linearnih akceleratora izuzetno korisna za liječenje onkoloških pacijenata.

Nažalost ili na sreću ne može se kupovati jedan po jedan linearni akcelerator. Javna nabava je takva kakva je. Intimno se nadam da nećemo morati čekati kraj 2025. godine da baš svi budu u funkciji. Postojeći bunkeri već su tu i pripravni za primiti nove uređaje, grade se novi bunkeri.

Činjenica je da radijskoterapijskog lječenja nedostaje, tvrdi Vukota.

Opća ocjena jest da smo na neki način zbog manjka uređaja, zbog starosti uređaja zbog, kvarenja uređaja…smo potkapacitirani tim važnim dijelom onkološkog ljječenja.”

Najvažnije je rano otkrivanje karcinoma

“Mi znamo da incidenciju i pojavnost bolesti, kratkoročno, ne možemo smanjiti, iako postoje načini na koje se to radi – primarnom i sekundarnom prevencijom. Ali ono što možemo je smanjiti smrtnost i najvažnije od svega je da otkrivamo karcinome rano.”

Iako je točno da je Hrvatska pri vrhu Europe po smrtnosti onkoloških pacijenata, Vukota smatra da je to malo površan pogled na stvari.

Trebali bismo ući u dublju analizu i vidjeti kakvo nam je preživljenje, odnosno smrtnost bolesnika od ranog karcinoma u odnosu na one koji su u trećem ili četvrtom stadiju.”

Kao najbolji primjer koji to ilustrira Vukota ističe karcinom dojke.

Što se više žena odaziva na besplatnu mamografiju, što više karcinoma otkrivamo u ranoj fazi, što imamo bolje liječenje smrtnost pada. Smrtnost je pala s 1100 u zadnjih sedam godina na 647.”


Reci što misliš!