Događaji

PP Vransko jezero

Dan močvarnih staništa 2024. obilježava se u znaku njihove važnosti za ljudsko blagostanje

Dan močvarnih staništa 2024. obilježava se u znaku njihove važnosti za ljudsko blagostanje
Ana Katalinić

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače u svrhu podizanja svijesti javnosti o potpisivanju Ramsarske konvencije u Iranu 1971. godine. Konvenciju o zaštiti vlažnih staništa potpisale su 172 zemlje svijeta, a među njima i Hrvatska.

Ona obavezuje zemlje potpisnice na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. U svijetu ima ukupno 2400 Ramsarskih područja – močvarnih područja međunarodne važnosti, a među hrvatskih pet je i Vransko jezero.

Močvarna područja nude nam širok raspon ekoloških, društvenih i gospodarskih koristi, kao i značajan doprinos odgovoru na klimatske promjene. Ona su među najraznolikijim, najdinamičnijim i najproduktivnijim ekosustavima u Europi, ali i među najugroženijima.

U posljednjih 100 godina nestalo je 80 % europskih močvara, a najugroženije su upravo mediteranske močvare, jer se u ovom prostoru najgušće naseljenosti sve intenzivnije osjeća i utjecaj klimatskih promjena. Tema ovogodišnjeg dana močvarnih staništa je njihova važnost za ljudsko blagostanje.

Močvare su ključne za očuvanje biološke raznolikosti, pročišćavanje vode, kao izvor hrane i materijala, pružanje zaštite od ekstremnih vremenskih uvjeta, a predstavljaju i veliku kulturnu vrijednost kao područje za rekreaciju, učenje, posjećivanje i inspiraciju.

Već 7. godinu za redom močvarna staništa Parka prirode Vransko jezero inspiriraju profesore i učenike Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra koji u suradnji s Javnom ustanovom i uz pokroviteljstvo organizacije Medwet organiziraju izložbu pod nazivom „Magična močvara“.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u obilježavanju Svjetskog dana močvarnih staništa na otvorenju izložbe radova učenika “Magična močvara 7″, 6. veljače 2024. godine u Turističkom informativnom centru u Biogradu na Moru s početkom u 12 sati. Izložbu će se moći pogledati do 13. veljače 2024. godine.

Osim izložbe, želimo vas obavijestiti da su učenički radovi tiskani u obliku stripa pod nazivom “Zaludu mi ovo radimo” čiji tisak je financijski potpomognut sredstvima MedWet i OFB organizacije, koja podržava očuvanje močvarnih ekosustava na Mediteranu.

Mnoge su močvare u prošlosti gledane kao izvor zaraze te su bile potpuno isušivane, a njihovo humusom bogato tlo pretvaralo se u obradive površine. U novije vrijeme, kada smo izgubili mnoge usluge koje su nam močvare davale besplatno, prepoznat je njihov značaj za ljude te se ulažu sve veći napori za obnovu isušenih i uništenih močvarnih staništa.

Ova inicijativa predstavlja još jedan korak prema promicanju svijesti o očuvanju naših prirodnih ljepota te se nadamo da kao što učenici poručuju, naš rad ipak neće biti „zaludu“.


Reci što misliš!