Događaji

predavanje u pd paklenica

Maja Grgurić Srzentić - arheologinja zaljubljena u planine i pećine

Maja Grgurić Srzentić - arheologinja zaljubljena u planine i pećine

U suradnji sa Sveučilištem u Zadru, odjelom za arheologiju, PD Paklenica donosi jedno zanimljivo predavanje o arheologiji na južnom Velebitu. Blago planine, u srijedu, 31. siječnja.

Za planinara blago je priroda, osvojeni vrh, otvoreni pogled, drvo, kamen, potok, miris

planine. Za arheologa blago je “zlatni ćup” koji se skriva u jednoj od bezbroj pećina razasutih po planini.

Za čovjeka koji na planini i s planinom živi blago su njegove životinje. Naizgled nepovezanih interesa planinara, arheologa i pastira povezuje jedno, u ovoj priči – Velebit.

Maja Grgurić Srzentić arheologinja zaposlena kao asistentica na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Osim na poslu, koji smatra plaćenim hobijem, vrijeme najviše voli provoditi na planinama, a u posljednje vrijeme spaja oboje.

Trenutno područje interesa su joj oralna tradicija i arheologija južnog Velebita. Specijalizirana za određivanje vrsta životinja iz arheoloških koštanih ostataka bavi se proučavanjem planinskih stočarskih zajednica u prapovijesti. Na toj temi radi i doktorsku disertaciju pod nazivom „Upravljanje životinjama u brončano doba na području sjeverne Dalmacije“.

Iskustvom bavljenja speleologijom razvila je posebnu ljubav prema pećinskim lokalitetima pa je se uglavnom može pronaći u velebitskim pećinama u kojima su ljudi nekada držali životinje, odnosno svoje - blago.
 


Reci što misliš!