Događaji

politička nestabilnost

Grad Zadar dobio tehnički proračun vrijedan 24,6 milijuna eura

Grad Zadar dobio tehnički proračun vrijedan 24,6 milijuna eura
Šime Zelić/PIXSELL

Nakon što nije izglasan proračun za tekuću godinu zbog nezakonitih amandmana, grad Zadar dobio je tehnički proračun vrijedan 24,6 milijuna eura. To podrazumijeva i određene zastoje u provedbi projekata u prva tri mjeseca ove godine.

Sve je isto kao i lani. Politička nestabilnost, dodali bi neki i nezrelost, Gradskog vijeća poklonila je Zadru drugu godinu zaredom novogodišnji poklon zvan tehnički proračun. Izglasani proračun ima nepravilnosti, a to sada utvrđuje Ministarstvo financija, a kasnije i Upravni sud. A gradska blagajna će prva tri mjeseca funkcionirati u minimalističkom izdanju. 

“U tom periodu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u razini od 24,6 milijuna eura. Financiranje se planira na razini jedne četvrtine ukupno izvršenih rashoda po zadnjem godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna a to je nama bilo 2022. godine. Iz općih izvora i primitaka planiramo potrošiti 9,6 milijuna eura, a ostatak se odnosi na namjenske prihode iz EU sredstava, komunalne doprinose, naknade, pomoći...”, rekao je Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije.

Ne mogu se sklapati nove ugovorne obveze dok je snazi Odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka. Pojednostavljeno, neki projekti su na čekanju. Jedan od takvih su novi dječji vrtići.

- U proračunu smo planirali gradnju četiri nova vrtića. Iako se sufinanciraju iz EU sredstava, mi bismo mogli ići u njihovu realizaciju čak i tijekom ove Odluke o nužnim rashodima, ali postavlja se pitanje financijskih limita odnosno nužnih rashoda koji se baziraju na 2022. godini. Bit će nam problem uklopiti se u limite kako bismo mogli ići u realizaciju, kaže Mijolović.

U proceduri javne nabave iz prosinca je gradnja Dječjeg vrtića Pčelica. Mijolović se nada da će pristigle ponude biti prihvatljive pa da se barem izgradnja tog objekta uspije uklopiti u ovaj tehnički proračun. Što se tiče onog pravog proračuna, nakon Ministarstva financija o njemu će se morati očitovati i Upravni sud. To jamči višemjesečni zastoj. Jedino dogovor gradskih vijećnika može ubrzati scenarij. Lani se to dogodilo u svibnju.


Reci što misliš!