Događaji

Sindikat vozača

Prosvjed zbog učestalih napada na vozače i kontrolore ZET-a

Prosvjed zbog učestalih napada na vozače i kontrolore ZET-a
Goran Stanzl/PIXSELL

Sindikat vozača prometnih radnika ZET-a Zagreb zaustavio je u četvrtak na okretištu Črnomerec promet autobusa kako bi ukazao na potrebu zaštite radnika na radnom mjestu, povodom učestalih napada na vozače i kontrolore karata ZET-a, koje policija i dalje tretira kao prekršaje.

"Samo ove godine imamo šest napada koji po našim saznanjima nisu procesuirani kazneno. Naš cilj je da pokažemo da svi prekršitelji i huligani moraju biti kažnjeno gonjeni, tako je po članku 315b kaznenog zakona", poručio je predsjednik Udruge sindikata vozača Anto Jelić.

Međutim, upozorio je, policija ne odrađuje posao i podnosi prekršajne prijave i ne može ih se procesuirati jer zakon ne dopušta dvojno kažnjavanje, odnosno prekršajno i kazneno.

Budući da nismo dobili očekivanu reakciju mi ćemo ići u daljnje akcije, najavio je.

Napomenuo je kako su nakon zahtjeva gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da organizira sastanak s predstavnicima pravosuđa i zagrebačke Policijske Uprave, taj sastanak i održali.

Tomašević je rekao da su "apsolutno neprihvatljivi napadi na zaposlenike bilo kakvih gradskih poduzeća, kao primjerice vozače ZET-a. 

Ono što je ključno jest da takvi fizički napadi na radnike ZET-a i drugih gradskih poduzeća dok obavljaju svoj posao budu prepoznati i vođeni kao kazneno djelo napada na službenu osobu jer to znači vrlo tešku kaznu s višegodišnjim zatvorskim kaznama", izjavio je Tomašević.

Napomenuo je kako su svi zahtjevi koje su sindikati uputili u potpunosti razumni te je poručio kako će ih Grad Zagreb ispuniti. 

Sindikati su zatražili postavljanje videonadzora na okretištima i vozilima gdje ne postoji.

Tomašević je najavio kako će se i taj zahtjev ispuniti kao i zahtjev za formiranjem pravnog tima koji će radnicima u gradskim poduzećima pružati pravnu i psihološku pomoć ako dođe do fizičkog napada.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga Dražen Jović istaknuo je kako nitko ne dolazi na svoj posao da bi dobio batine i bio maltretiran.

"To ne želimo nikome. Grad Zagreb kao poslodavac mora stati iza svojih radnika te im pružiti svu adekvatnu pomoć. Riječ je o ljudima koji samo obavljaju svoj posao i rade ga maksimalno korektno uz sve probleme " rekao je Jović.


Reci što misliš!