Događaji

vrijedno priznanje

Plava vrpca Vjesnika i ove godine pomorcu iz Zadarske županije

Plava vrpca Vjesnika i ove godine pomorcu iz Zadarske županije
sph

Drugi časnik palube Luka Krmić iz Komina dobitnik je Plave vrpce Vjesnika, priznanja za spašavanje ljudi i imovine na moru, u pojedinačnoj konkurenciji, a u momčadskoj to su Niko Peršić iz Rijeke i Andrija Dević iz Sukošana, objavili su članovi Odbora za dodjelu tog priznanja.

Luka Krmić je ploveći u ožujku na trgovačkom brodu "Resstborg," u Meksičkom zaljevu, tijekom noći uočio brodicu sa 16 kubanskih migranata te uspješno rukovodio spašavanjem. Migranti su u trošnoj drvenoj brodici plutali Meksičkim zaljevom deset dana.

Nakon što se teretni brod približio trošnoj brodici, ona je pomoću konopa privučena uz lijevi bok broda, a migranti su se popeli na palubu.

Niko Peršić i Andrija Dević su kao kormilari na istraživačkom ledolomcu "Laura Bassi" iskazali veliku hrabrost pri spašavanju 92 migranata u Jonskom moru, u studenom 2022.

Brod je primio poziv dok se nalazio u Egejskom moru, a stotinjak migranata bilo je natiskano na jedrilici, udaljenoj 17 milja, pri lošim vremenskim uvjetima i velikim valovima.

Brod je doplovio do jedrilice, u more je spušten radni čamac, u kojem su u spašavanje krenuli Niko Peršić i treći časnik palube Alesio Andreani.

Prvo su spašavana djeca, koju je Niko prihvaćao i vozio do broda, gdje ih je Andrija vezao uz sebe i pilotskim ljestvama nosio na palubu.

Način spašavanja pokazao se opasnim i sporim pa je odlučeno da čamac posada diže na palubu pomoću brodske dizalice, dok svi ne budu spašeni.

O dobitnicima su izvijestili članovi Odbora Plave vrpce Vjesnika - tajnik Damir Herceg, predsjednik Odbora, ravnatelj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka, kapetan Edo Šarunić i kapetan Dragomir Mucić iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

U pojedinačnoj konkurenciji još su bili umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić, koji je u siječnju spasio dvoje mladih koji su, penjući se po kamenju s vanjske strane dubrovačkih zidina, pali u more, tj. među stijene. U rujnu je spasio i dvojicu kajakaša iz olujnog mora ispred Dubrovnika, a dosad je spasio 23 osobe.

Kapetan Marijan Tibljaš z Rijeke je zapovijedajući kontejnerskim brodom "Port vila chief" spasio jedriličara s havarirane jedrilice, sjeverozapadno od Novog Zelanda.

U momčadskoj konkurenciji još su bili kapetan Ivan Vlašimsky i četvorica hrvatskih članova posade broda "LNG Prosperity," koji su u travnju u Sredozemnom moru spasili 43 migranta nakon što su vjetar i valovi prevrnuli brodicu na kojoj su isplovili iz Libije prema Italiji.

Deset vatrogasaca DVD-a Lopar sa zapovjednikom Stanislavom Franelićem spasilo je 38 putnika s turističkog broda koji se u rujnu nasukao na hrid Vela Sika kod Lopara. Članovi DVD-a Lopar su u srpnju spasili i devetogodišnjaka iz spilje Medova buža.


Reci što misliš!