Događaji

završna konferencija

Inclusive play projekt - što je donio gradu Zadru?

Inclusive play projekt - što je donio gradu Zadru?
Dino Stanin/PIXSELL

Grad Zadar s projektnim partnerima Gradom Mostarom, DV Latica i Centrom „Los Rosales“, organizira završnu konferenciju u sklopu projekta INCLUSIVE PLAY, koja će se održati u četvrtak 30.11.2023. godine, s početkom u 11:00 sati, u Koncertnoj dvorani II PALAČE u Zadru

Projekt je rezultat uspješne suradnje i usmjerenja projektnih partnera na kontinuirano  unapređenje kvalitete i razvoja socijalnih usluga za najranjivije skupine našeg društva i  stvaranju potrebnih preduvjeta za njihovo uključivanje u svakodnevni život njihovih lokalnih zajednica.

U sklopu projekta obuhvaćene su aktivnosti koje su se provodile na području  Republike Hrvatske, odnosno grada Zadra, ali i na području Bosne i Hercegovine, odnosno grada Mostara.

Projekt Inclusive Play prijavljen je na drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga u   okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. - 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 1.406.061,81 EUR, a isti traje ukupno 33 mjeseca, od 01.03.2021. godine do 30.11.2023. godine. Projekt promovira stvaranje inkluzivnih zajednica te doprinosi poboljšanju politika i usluga koje doprinose socijalnoj inkluziji  osoba s teškoćama u razvoju. 

U sklopu projekta izgrađeni su višeosjetilni - senzorički parkovi, jedan u gradu Zadru (park  Vruljica), a drugi u Mostaru (parka Kantarevac). To je novi koncept igrališta u kojemu djeca i  mladi u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Prvenstvena namjena parkova je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju te poboljšanje standarda pružanja socijalnih usluga. Senzoričkim parkom stvoren je krajolik koji može potaknuti raznoliku paletu osjetilnih podražaja i primijeniti se u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije.

Predmetnim projektom nabavljena je dodatna oprema i sprave za osobe s i bez teškoća na području ŠRC Višnjik-Zadar i u Centru „Los Rosales“-Mostar.

Projektom je osigurana i izgradnja novog inkluzivnog igrališta Bokanjac.

Kreiranjem uključivog okružja na način da se osobe s teškoćama ne izdvajaju, već se smještaju u sami centar sportske infrastrukture, doprinosi se stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za život osoba s teškoćama i njihovo izražavanje.

Pored toga u okviru projekta održane su stručne edukacije za roditelje djece s teškoćama, zaposlenike Dječjeg vrtića „Latica“ i Centra „Los Rosales“, ali i stručnjaka u svrhu integriranja znanja iz različitih pristupa i tehnika za stjecanje dodatnih kompetencija za rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Održane su i tri panel diskusije na temu inkluzije grupa ranjivih na segregaciju i društvenu marginalizaciju.

 


Reci što misliš!