Događaji

učinkovitost i ušteda vremena

Na Odjel centralne sterilizacije Opće bolnice Zadar instaliran je novi plazma sterilizator

Na Odjel centralne sterilizacije Opće bolnice Zadar instaliran je novi plazma sterilizator
pixabay.com

Na Odjel centralne sterilizacije Opće bolnice Zadar instaliran je novi plazma sterilizator; STERRAD 100NX, s tehnologijom ALLClear. Sustav STERRAD prisutan je na Odjelu još od 2005. godine, kada je instaliran prvi plazma sterilizator, model 100S. Do sada je odradio gotovo 25 tisuća ciklusa sterilizacije i uskoro će, zasluženo, u mirovinu!

Godine 2017.godine stigao je drugi, koji je po svojim specifikacijama identičan upravo pristiglom, piše na stranici OB Zadar. Riječ je o jedinoj platformi za sterilizaciju na niskim temperaturama (oko 45-50°C), koja za medij koristi plazmu nastalu iz vodik – peroksida.

Dakle, kroz ovaj sustav se sterilizira sav materijal koji je termolabilan; primjerice razne 3D kamere, fleksibilni endoskopi i slično. Na taj se način štiti integritet instrumenata, otklanja se mogućnost korozije i smanjuje učestalost skupih popravaka i zamjena. Ukratko, produljuje se vijek trajanja instrumenata.
Glavne odlike sustava su učinkovitost i ušteda vremena. Smanjuju se stoga i kašnjenja u izdavanju instrumenata. I nije to jedina ušteda koja karakterizira ovaj sustav. Na godišnjoj razini on koristi gotovo 70% manje energije nego li parni sterilizator, a bilježe se i velike uštede vode.

Vrijednost uređaja je 124.410,00 eura. Opća bolnica Zadar uložila je vlastita sredstva ostvarena pružanjem usluga na tržištu.

Inače, na Odjelu centralne sterilizacije obavlja se sterilizacija opreme i pribora za medicinske postupke. Podrazumijeva to uništavanje svih vrsta i svih oblika živih mikroorganizama obradom nesterilnog materijala.

Dakle, ovdje stiže sav instrumentarij koji se koristi u operacijskim salama i specijalističkim ambulantama u Općoj bolnici Zadar. Po završetku sterilizacije, osigurava se pohranjivanje i transport steriliziranog materijala. Sve se odvija bez mogućnosti kontaminacije, oštećenja ili križanja s nesterilnim materijalom.

Naša Centralna sterilizacija liftom je povezana s Operacijskim blokom kirurgije. Jednim liftom pristiže nesterilni materijal, a drugim do sale putuju sterilizirani instrumenti. Cilj je postići što veću učinkovitost i štedjeti vrijeme, a ukupno 11 zaposlenih, koliko Odjel broji, uspješno ga ostvaruje iz dana u dan.


Reci što misliš!