Događaji

Dan grada Zadra

Krešimir Butić, idejni začetnik Muzeja zadarske košarke, dobitnik je Grba Grada Zadra za 2023. godinu

Krešimir Butić, idejni začetnik Muzeja zadarske košarke, dobitnik je Grba Grada Zadra za 2023. godinu
Iva Perinčić

Krešimir Butić, zadarsko dite, navijač, fanatik, idejni začetnik Muzeja zadarske košarke, dobitnik je Grba Grada Zadra za 2023. godinu

- Kao ditetu Zadra, Kalelarge, Jazina, Relje i nekome tko ovaj grad živi i nosi u srcu od najmlađih dana do danas, dobiti ovakvo priznanje je nešto iznad svega. Jako sam sretan i ponosan. Zahvaljujem ljudima iz Grada Zadra, Gradskom vijeću i Stolnoteniskom klubu Donat koji me predložio i ovim putem čestitam svim drugim laureatima - kazao je Krešo za Radio Zadar.

Više od osam godina prošlo je otkako je ideja Muzeja zadarske košarke krenula u realizaciju, a još uvijek čeka onaj završni čin.

- Nadam se da ću i to uskoro dočekati. To je cilj kojega vidim ispred sebe, čvrsto vjerujem u njega i svakodnevno radim sve što mogu da se ostvari. Zadar je bastion, ne samo hrvatske košarke, nego i općenito na prostoru bivše države. Ovdje se košarka igra od 1930., dakle, kako vrijeme brzo prolazi, uskoro će se navršiti puno stoljeće. Nadam se da ćemo i prije toga dobiti Muzej zadarske košarke, gdje ćemo onda moći proslaviti tu i sve slične velike obljetnice.

Povijest zadarske košarke neiscrpno je vrelo informacija i zanimljivosti.

- Čak i danas, nakon više od osam godina temeljite potrage za materijalima, svako malo se pojavi nešto novo. I kada se dogodi neki period "praznog hoda", kada pomislim je li moguće da više nema ničega, opet se pojavi nešto što me motivira za daljnji rad. Siguran sam da toga ima još puno, a kad se otvori sam Muzej, vjerujem da će se neki eksponati pojavljivati sami od sebe.

Košarka je u Krešinom, kao i u životu mnogih Zadrana, više od sporta.

- To je način života, simbol grada, spomenik nulte kategorije. Zato sam posebno vezan za taj projekt Muzeja i kada on ugleda svjetlo dana, bit će to ostvarenje jednog mog velikog sna.

Na kraju, nije Butić propustio zahvaliti i medijima, što u današnje vrijeme nije čest slučaj, ali lijepo je kada netko ponekad cijeni i naš rad.

- Ovom prilikom želim zahvaliti i svim ljudima iz medija koji su tijekom ovih godina pratili moj rad. Zahvaljujući vama je on došao do većeg broja ljudi pa u konačnici i onih koji odlučuju o gradskim priznanjima. I kada se Muzej napokon otvori, bit će to i vaša zasluga. Samo nek nas zdravlje posluži, a ja ću ovaj projekt sigurno izgurati do kraja - za kraj će Krešo.


Reci što misliš!