Događaji

posjetili Strasbourg

Europe Direct Zadar organizirao je treće studijsko putovanje novinara

Europe Direct Zadar organizirao je treće studijsko putovanje novinara
Shutterstock

Europe Direct Zadar, koji djeluje pri Agenciji za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, organizirao je treće studijsko putovanje novinara kako bi širu javnost pobliže upoznali i aktualizirali s radom institucija EU-a

Uloga Europe direct centara je komunicirati javnosti što Europska unija radi za građane, koje mogućnosti pruža. Ovoga puta posjetili smo francuski grad Strasbourg gdje se nalazi sjedište Vijeća Europe, Europski sud za ljudska prava i Europski parlament, koji zasjeda i u Bruxellesu.

Iduće godine očekuju nas izbori za EU parlament, stoga je važno osvijestiti javnost o važnosti izbora. Novinari su tako dobili priliku pobliže upoznati rad EU parlamenta, ali i Vijeća Europe čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu.

“Cilj ovih putovanja je približiti novinarima što EU radi i kako izgleda život, svi smo mi dio EU-a, a našim postupcima možemo utjecati i na kreiranje politika Europske unije. Nakon Bugarske i Češke, ove godine destinacije je Strasbourg u Francuskoj, nije zabran jer se radi o šarmantnom francuskom gradiću nego zbog konteksta nadolazećih europskih izbora.

Kao što znamo u lipnju 2024. godine u Hrvatskoj 9. lipnja, održavaju se izbori na kojim se biraju članovi EU parlamenta, 705 zastupnika. Cilj je novinarima približi rad parlamenta kao institucije, ali isto tako predstaviti kako se svaki građanin može kandidirati, na koji način ide izborni proces i cijeli postupak oko izbora. ”, izjavila je Marija Dušević, voditeljica Centra EUROPE DIRECT-a Zadar.

Barbara Peranić, službenica za medije u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj bila nam je sugovornica prilikom obilaska impresivne zgrade Europskog parlamenta. Naglasila je kako su okolnosti oko nadolazećih izbora uistinu izazovne u odnosu na ranije godine. Prije svega tu je rat u Ukrajini i Gazi. Sve to utječe i na odluke birača. Uz to, još uvijek se, napominje, kao društvo oporavljamo od pandemije u ekonomskom smislu.

“Ono što se sa sigurnošću može reći je da neće biti dosadno, političke stranke i grupe morat će se potruditi glasačima ponuditi odgovore na sve te izazove.”, rekla je Barbara Peranić, službenica za medije u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Što se tiče izlaznosti mladih na eu izbore, zabilježen je pozitivan trend i u RH, pet postotni porast bodova u skupini do 24 godine, ali ima još prostora za napredak pogotovo ako znao da se taj postotak podigao sa 13 na 18 posto u toj dobnoj skupini. 


Reci što misliš!