Događaji

jednoglasno prihvaćeni skoro svi prijedlozi

Gradsko vijeće Francu Luxardu odbilo dodijeliti Nagradu za životno djelo

Gradsko vijeće Francu Luxardu odbilo dodijeliti Nagradu za životno djelo
Šime Zelić/PIXSELL

Na sjednici gradskog vijeća jučer su jednoglasno prihvaćeni svi prijedlozi za dodjelu Nagrada Grada Zadra, osim jednog.

Naime prijedlog NL Enija Meštrovića da se Nagrada za životno djelo dodjeli potomku slavne obitelji proizvođača likera Francu Luxardu nije prošla na gradskom vijeću.

Vijećnica AM Marjana Botić  istaknula je kako je ova točka trebala biti povučena dodajući kako “oni nama ne bi zaboravili grijehe, a ni mi ne zaboravljamo njihove”. 

„Ne umanjujući obiteljsku tragediju i događanja u vihoru rata, moramo biti upoznati s činjenicama talijanske okupacije do oslobođenja Zadra 1945. Za vrijeme okupacije obitelj je bila izuzetno talijanski orijentirana, nisu čak ni bili prvi osnivači tvornice nego obitelj Drioli, ali ona nije provodila fašističke naredbe pa je izgubila posao s talijanskom vojskom. Luxardo je bio gradonačelnik Zadra u egzilu 2008. godine. Neke stvari nećemo zaboraviti, jer oni nama ne bi zaboravili. Žao nam je ako time narušavamo ovaj svečani trenutak, ali glasati za prijedlog nećemo“kazala je Botić.

Predsjednik vijeća Marko Vučetić istaknuo je kako ovaj je prijedlog na razini diplomatskog skandala. „Ne postoji nakon ovoga način da dodijelimo nagradu a da ne proizvedemo skandal veći od ove rasprave“rekao je Marko Vučetić.

Krešo „napokon“ postao počasni građanin Zadra

Krešimir Ćosić posthumno je proglašen počasnim građaninom Grada Zadra. Kako se moglo čuti na samoj raspravi, većini vijećnika je žao što se to nije dogodilo i ranije.

„Osrednjost rezultira i traži konflikte, a veličina bude prepoznata u vremenima koja dolaze. Mi smo danas prepoznali veličinu Ćosića i to cjelinu njegove veličine i u sportskom i u ljudskom smislu,  uključujući i njegov svjetonazor“ , kazao predsjednik vijeća Vučetić .

Poznato je i kako uz laureate koje izglasava Gradsko vijeće, gradonačelnik Branko Dukić ima pravo samostalno dodijeliti Grbove grada.

Ove godine to će biti profesor informatike, aktivan u edukacijama i udruzi Robotic Anto Marijanović, sportski trener i rehabilitator invalida Domovinskog rata Vitomir Burčul, voditeljica Športskog društva OŠ Smiljevac Darinka Kotlar, fotograf Aleksandar Bonačić, pokojna profesorica Marijana Kovačević i profesor Donal Cooper, zaslužni za povratak starog križa u riznicu sv. Frane, te u kategoriji pravnih osoba Tankerska plovidba.

Osim Luxarada, ostali nominirani bez problema su prošli glasovanje na vijeću.

Nagrada grada Zadra za životno djelo odlazi u ruke prof. Pavuše Vežića. Nagradu grada Zadra dobili su i Klapa kapric, Matej Nevešćanin i Šime Perić, Mateo Škara, Dječji vrtić sunce. Grb grada Zadra dodijeljen je Krešimiru Butiću, Krsti Baljaku i Tatjani Vukelić-Baturić.


Reci što misliš!