Događaji

Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca

Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca
Mile Marić

U ponedjeljak 13. studenoga 2023. godine u Gradskoj vijećnici Grada Benkovca s početkom u 18,00 sati održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca.

Na sjednici je bilo nazočno 16 od ukupno 17 vijećnika Gradskog vijeća. Sjednici su nazočili gradonačelnik Tomislav Bulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica,  te pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Petra Dabo Zrilić. 

Sjednicu je pozdravnim riječima otvorio predsjednik Gradskog vijeća Boris Erceg koji je poželio vijećnicima i svim nazočnima dobrodošlicu i uspješan rad na ovoj sjednici, a posebnu počast vijećnici i svi nazočni, odali su minutom šutnje za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima s obzirom na skoro obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Sjednica je bila tematska i sazvana je po hitnom postupku, jer se raspravljalo samo o jednoj točki dnevnog reda a to je Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za rješavanje imovinsko pravnih odnosa za poduzeće Hladnjača Benkovac d.o.o. u stečaju.

Pročelnica Dabo Zrilić ukratko je vijećnicima obrazložila prijedlog odluke navodeći kako je pred Trgovačkim sudom u Zadru u tijeku stečajni postupak nad stečajnim dužnikom HLADNJAČA BENKOVAC d.o.o. u stečaju Benkovac. Predmet ove odluke je imovina stečajnog dužnika, nekretnina na kat. čest. 1230/2, zk.ul. 1070 k.o. Buković, poslovna hala - hladnjača, površine 3721 m2. Vrijednost imovine utvrđena je u iznosu od 753.865,56 eura.

Također utvrđeno je da na imovini u zemljišnoj knjizi, postoji upisano razlučno pravo u korist PARMA FISH d.o.o. Split, Matoševa 16, 21000 Split. i HASTATUS j.d.o.o. za usluge, Zagreb. U stečajnom postupku Grad Benkovac ima prijavljenu i priznatu tražbinu drugog višeg isplatnog  reda u iznosu 28.062,56 eura.

Sukladno Pozivu na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi Financijske agencije, Regionalnog centra Split zakazana je treća elektronička javna dražba koja je počela 7. rujna 2023. godine, a ponude se prikupljaju elektroničkim putem od 15. studenog 2023. godine do 29. studenog 2023. godine s početnim iznosom 188.466,39 eura. 

U cilju rješavanja imovinsko pravnih odnosa i stjecanja prava vlasništva na predmetnoj nekretnini potrebno je da Gradsko vijeće donese Odluku o davanju suglasnosti gradonačelniku Grada Benkovca Tomislavu Buliću da može sklopiti pravni posao sa prvim razlučnim vjerovnikom PARMA FISH d.o.o. Split, o ustupu svih njegovih prava i potraživanja u vezi s nekretninom, da može sklopiti ugovor o kupnji nekretnine, odnosno da može u ime Grada Benkovca sudjelovati u javnoj dražbi sve do utvrđene vrijednosti nekretnine, te poduzme sve druge radnje potrebne za realizaciju kupnje predmetne nekretnine i provedbu upisa u zemljišne knjige.

Gradonačelnik Tomislav Bulić naglasio je kako već dugo godina svjedočimo propadanju imovine Regionalne veletržnice Benkovac i njezinog najvrjednijeg objekta Hladnjače u Benkovcu, te da se sada ukazala prilika putem javne dražbe kupiti povoljno hladnjaču koja bi mogla biti od velike koristi za razvoj benkovačkog gospodarstva, posebno poljoprivredne proizvodnje i skladištenja, te plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Stoga smo mišljenja kako  trebamo nešto poduzeti i pokušati objekt hladnjače u Benkovcu kupiti kako bi se u budućnosti mogao staviti u funkciju. Smatramo kako ne bi trebao biti veliki rizik za Grad Benkovac ulaskom u ovakvu kupnju, jer bi se ovo ulaganje dugoročno sigurno isplatilo. Moje mišljenje je kako ne bismo trebali u ovom slučaju stajati po strani , nego poduzeti radnje kako bi se pokušalo pokrenuti hladnjaču u Benkovcu. Zajedno s mojim suradnicima zaključili smo kako trebamo ići u smjeru oživljavanja ovog gospodarskog potencijala.

Vijećnik Goran Nimac (SDP) komentirao je kako gledajući vlasnički list vidi da je firma Hladnjača u financijskim dubiozama, te da je imovina opterećena kreditima zbog čega treba biti jako oprezan kada se ulazi u ovakve poslove. Pored toga svima nam je poznato kako se uz navedene firme vezuju brojni sudski postupci i financijske malverzacije, stoga nema smisla da Grad Benkovac ulazi u ovako nesigurne poslove.

Vijećnik Frane Tokić (Domovinski pokret) komentirao je kako ne vidi nikakvog opravdanog razloga da Grad Benkovac ulazi u ovakvu investiciju u trenutku kada je u nezavidnoj financijskoj situaciji jer je proteklu godinu završio s deficitom od oko milijun eura, a svjedoci smo i kako je nedavno uzeo 3 milijuna eura kredita. Nadalje je pitao gradonačelnika kako je izvršena uplata jamčevine od 70.000  eura, a da prethodno nije dobio suglasnost Gradskog vijeća.  Postoji li ikakav poslovni plan kad se kupuje ovakav objekt, a posebno u vremenu financijske nesigurnosti, zašto srljati u propast?

Također, svjedoci smo kako je i prije nekoliko godina Grad osnivao nekakva poduzeća kao što su Sunčana polja, pa ništa od toga nije bilo, hoće li i ovo završiti slično kao i taj pokušaj?

Nadalje, vijećnik Tokić je pitao gradonačelnika kako nije reagirao prije nekoliko godina kada se prodavala druga imovina iste firme koja bi se i te kako mogla svrsishodno iskoristiti (objekti i tereni bivše pršutane u Šopotu), za dodjelu terena za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji npr.).

Gradonačelnik Bulić je odgovorio kako je mišljenja da će se ova investicija dugoročno isplatiti i kako ne treba u ovakvim situacijama stajati po strani i ne poduzimati ništa. Visina jamčevine je propisana postupkom dražbe i  nismo mogli znati unaprijed kolika će biti, ali smo unutar proračunskih stavki našli mogućnost uplate jamčevine u navedenom iznosu. Na druga pitanja gradonačelnik nije odgovarao, nego je kazao kako je već kroz prethodnu raspravu razjasnio pojedinosti i da nema smisla stalno ponavljati isto.

Vijećnica Đuka Katarina Vrcelj (DSS) pitala je gradonačelnika Bulića ima li Grad kakav plan kako će staviti taj objekt u funkciju, hoće li se iznajmiti ili nešto slično.

Odgovorio je gradonačelnik Bulić kako u ovom trenutku nema detaljnog plana o pokretanju rada hladnjače, nego da će se u narednom razdoblju ukoliko se kupi navedeni objekt pokušati pokrenuti poslovanje koristeći dostupne izvore iz EU fondova.

Nakon provedene rasprave vijećnici su većinom glasova donijeli Odluku o davanju suglasnosti za rješavanje imovinsko pravnih odnosa za poduzeće Hladnjača Benkovac d.o.o. u stečaju.


Reci što misliš!