Događaji

Treći dan

Dani etnologije i antropologije: Radionica dr. sc. Senke Božić Vrbančić te predstavljanje knjige dr. sc. Luke Šeše

Dani etnologije i antropologije: Radionica dr. sc. Senke Božić Vrbančić te predstavljanje knjige dr. sc. Luke Šeše

Trećeg dana jesensko/zimskog izdanja Dana etnologije i antropologije nastavlja se danas radionicom koju vodi dr. sc. Senka Božić Vrbančić te predstavljanjem knjige dr. sc. Luke Šeše.

S početkom u 15.00 sati, u Studentskom klubu dr. sc. Senka Božić Vrbančić vodit će „antropološku igru“ o „nedovršenim budućnostima“.

Cilj je ove radionice, otvorene za sve studente, kritički se osvrnuti na pitanje „kreativnosti i produkcije“ u kontekstu društvene atmosfere svakodnevice obilježene prekarnošću i diskursima globalnih kriza (klimatske promjene, ekonomska kriza, migrantska kriza…).

Igrači u igri pričaju priče i pokušavaju spojiti ono što nam izgleda „nespojivo“, pa samim time i „nemislivo“.

U 18.00h, u dvorani 004 u novim sveučilišnim prostorima zgrade SEP-a (Š. Vitasovića 1), održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Luke Šeše, „Krsnik između mita i zbilje: Kulturnoantropološke strukture jednog tradicijskog vjerovanja“, otvoreno za širu zainteresiranu javnost.

Knjiga „Krsnik između mita i zbilje“ istražuje fenomen krsnika i sličnih osoba/bića iz tradicijskih vjerovanja Hrvatske i jugoistočne Europe. To su likovi na koje se može gledati kao na mitološka božanstva, totemske zaštitnike, heroje s nadnaravnim moćima, srodnike šamana, stvorove iz usmenih predaja ili (samo) obične ljude posebnih vještina i sposobnosti kojima je zajednica dodijelila nadnaravne predznake i u njima utjelovila arhetipsko Dobro.

Autor za njima traga u najranijim zapisima i suvremenim spomenima, analizira dosadađnje historiografske, folklorističke i etnološke radove te ih nadograđuje vlastitim arhivskim i terenskim istraživanjima kako bi otkrio brojne uloge i funkcije koje je krsnik imao i ima za zajednicu u kojoj egzistira. U predstavljanju će sudjelovati dr. sc. Mario Katić s Odjela za etnologiju i antropologiju.


Reci što misliš!