Događaji

SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

U Zadarskoj županiji je oko 14.130 oboljelih od dijabetesa, a stvarni broj je puno veći

U Zadarskoj županiji je oko 14.130 oboljelih od dijabetesa, a stvarni broj je puno veći
Shutterstock

Svjetski je dan šećerne bolesti, dan kada se nastoji podići svijest o prevenciji i ranoj dijagnozi dijabetesa. Ovo je, bez sumnje, globalni javnozdravstveni problem jer statistika je jasna; svaka 11 osoba u svijetu boluje od šećerne bolesti.

U Zadarskoj županiji je oko 14.130 oboljelih, a dijabetes je u nas na 2. mjestu vodećih uzroka smrti. Ovdje govorimo samo o osobama koje imaju postavljenu dijagnozu. Dakle, alarm je odavno upaljen!

Šećerna bolest se javlja ili kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi. Ljudi najčešće misle kako, prije same dijagnoze, moraju imati određene simptome, poput učestalog žeđenja. No, simptomi se javljaju kada bolest uznapreduje, pa šećer ubija i prije pojave vidljivih simptoma.

Na šećernu bolest tipa 1 ne može se prevenirati, dok na tip 2, osim genetskih, utječu i okolišni čimbenici. Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost put su prema zdravlju, a ujedno i način kako možemo spriječiti ili barem odgoditi pojavu tipa 2.

Otkriti bolest na vrijeme ključ je uspjeha za svakog pojedinca. Šećerna bolest jest tihi ubojica, no zato dobro osluhnite svoje tijelo i kontrolirajte razinu šećera u krvi.


Reci što misliš!