dalmatinski pršut upitan
Malobrojni uzgajivači svinja u Zadru na području na kojemu je pronađena afrička svinjska kuga moraju podići razinu biosigurnosti
Nakon što je u okolici Zadra pronađena uginula divlja svinja za koju se analizom uzoraka utvrdilo da je bila zaražena afričkom svinjskom kugom, malobrojni uzgajivači svinja na tom području moraju podići razinu biosigurnosti. Pune ruke posla imaju i veterinari
Do kraja listopada moraju popisati sve uzgajivače. Iako je u zadarskom zaleđu domaćih svinja sve manje, nema kuće u kojoj se ne jedu svinjski proizvodi. Mnogi se pitaju je li ugrožena budućnost dalmatinskog pršuta.
Šime Odžaković pionir je agroturizma u zaleđu Zadra. Na njegovo imanje dolaze brojni turisti, a i domaći vole ono što proizvede. Posebno njegovo veličanstvo - pršut.
- Osamnaest kilograma mora biti 18 mjeseci. Kad se skine, on je do Uskrsa na dimu, poslije ide na dozrijevanje u komoru - objasnio je za Dnevnik Odaković Mime, vlasnik agroturističkog izletišta u Nadinu, kako radi pršut.
U Ravnim Kotarima svinja je sve manje. S obzirom na svinjsku kugu u Slavoniji, do sirovine je sve teže doći.
- Što se tiče pršuta, pršuti će biti, ali će biti "masne" cijene i što budu "masnije" cijene bojim se da ih neće ni biti - smatra Odžaković.
Od svinjskog mesa pravi se i tradicionalni Ninski šokol, za koji treba kvalitetno meso domaće svinje od najmanje godinu dana. Problem je i ranija svinjokolja, jer pršuti i šokoli u Dalmaciji se prave u prosincu. Šime Skočić sirovinu je uzimao u Karlovcu.
- Idemo još uvijek u Karlovac, ali oni do 30. studenog moraju poklati. To je za nas prerano - istaknuo je Šime Skočić, šokolar iz Nina.
Kod domaćih svinja u Zadarskoj županiji zaraze zasad nema. Uzgajivači svinje moraju držati u objektima visoke, treće kategorije. Tko to nema, sa svinjokoljom mora završiti do kraja listopada.
- Ono što je sreća kod Zadarske županije da te životinje mogu zaklati na vlastitom dvorištu uz prethodni klinički pregled i meso obrađivati kao što je tradicija - izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.
Ako se bolest kod domaćih svinja i pojavi, proizvodi koji fermentiraju dulje od 9 mjeseci svejedno su dopušteni. Proizvodnja pršuta, naglašavaju u Ministarstvu, nije ugrožena.
Proizvođači pršuta još ne znaju koliko će ih u prosincu koštati sirovina. Jedno je sigurno. Zvijezda dalmatinske kuhinje dogodine će koštati kao suho zlato.
A ne bude li svinja dovoljno u Hrvatskoj, meso će uvoziti.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
S utorka na srijedu, 10./11. prosinca u Sv. Filip i Jakovu nepoznati počinitelj je provalio u građevinski kontejner odakle je otuđio više komada raznog električnog i drugog alata, u vlasništvu dva trgovačka društva. Ukupna materijalna šteta je nekoliko tisuća eura.
-
Pročelnik Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar, izv.prof.dr.sc.Ivan Bačić, dr.med., boravio je proteklog tjedna u Rijeci. Ondje je, zajedno s torakalnim kirurzima iz KBC-a Rijeka, izvodio operacije u prsnom košu minimalno invazivnom tehnikom.
-
Pripremite svoje plesne cipele jer italo disco ponovno preuzima Nigdjezemsku! Nakon nekoliko mjeseci pauze, evo ih s još jednom večeri prepunom plesnih numera i zaraznih ritmova.
Izdvojeno
-
Predsjednika Republike Hrvatski birači će, osim u Hrvatskoj, moći birati i u inozemstvu, u 38 država, na 105 biračkih mjesta, što je u odnosu na izbore iz 2019., manje i država i biračkih mjesta, tada se glasovalo u 47 država, na 124 biračka mjesta.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Motoristi će razveseliti djecu svojim dolaskom, prigodnim poklonima i zajedničkim druženjem.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12. u vremenu od 08 h pa do 17 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama :
Reci što misliš!