Događaji

Zadrani slave blagdan sv. Šime, zaštitnika grada Zadra

Zadrani slave blagdan sv. Šime, zaštitnika grada Zadra
Dino Stanin/PIXSELL

Blagdan sv. Šime, zaštitnika grada Zadra kojega Zadrani časte već osam stoljeća, svečano se slavi u nedjelju, 8. listopada.

Na svetkovinu sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7, 8.30 i u 17 sati je misa s blagoslovom djece. Misno slavlje u 11 sati predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru.

U osmini nakon blagdana, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima. Svakim danom u osmini misa je u 8 sati. U ponedjeljak, 9. listopada misa će biti i u 17 sati za bolesne, kada će se podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja ljudima koji žele i trebaju taj sakrament.

Tijelo sv. Šimuna nalazi se u škrinji iznad glavnog oltara u zadarskoj crkvi Sv. Šime i otvorena je za čašćenje na blagdan i kroz osminu od svetkovine.

Susret svetog Šimuna i Isusa opisan je u Lukinom evanđelju (Lk 2, 22 – 35).

Marija i Josip došli su u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju, „Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga Izraelskoga“, a Mariji je prorokovao „Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan. A i tebi će samoj mač probosti dušu, da se razotkriju namisli mnogih srdaca”.


Reci što misliš!