festival mesa
Meat Me na Staroj pijaci: Guštat ćemo u najboljim mesnim jelima, koncertna imena Silente i Elemental
Velikom feštom od janjetine koja će se održati u utorak, 10. listopada, na Staroj Pijaci u centru Zadra počinje petodnevni Festival mesa Meat Me.
Ovaj turističko-gastronomski event organiziran je prvi put 2019. godine kao nepretenciozni boutique festival kojemu je cilj predstaviti gastronomsku tradiciju Zadra, njegovog kraja i Dalmacije.
Postao je izuzetno posjećena višednevna fešta na kojoj u mesnim jelima uživaju domaći ljudi i brojni turisti, pogotovo susjedi iz Slovenije i Italije.
Meat Me je organiziran tako da je svaki od pet dana posvećen jednoj gastronomskoj temi, odnosno vrsti mesa od koje se prave tradicionalna, ali i modernija jela inspirirana baštinskom kuhinjom.
Jela pripremaju poznati, već etablirani zadarski kuhari i
restorani, a ove godine na zadarskom festivalu sudjeluju i dva
eminentna restorana iz Zagreba i Pule.
Jela od janjetine ove su se godine zasluženo našla na
festivalskom meniju prvog dana, na samom otvaranju.
Poznati zadarski chef i profesor kuharstva Josip Vrsaljko pripremat će dva jela, tradicionalni janjeći ragu s bobom, graškom i krumpirom, jedno od najtipičnijih dalmatinskih jela „na žlicu“, te jedan od svojih autorskih radova – sous vide janjeći hrbat sa slavnim ovčjim sirom s otoka Paga.
Upravo je ove godine dalmatinska janjetina zasluženo dobila
europsku oznaku izvornosti i zemljopisnog porijekla. Zato će i
gošća prvog dana Festivala biti dr. sc. Marina Krvavica s
Veleučilišta u Kninu, koja je vodila projekt europske zaštite
ovog najpoznatijeg dalmatinskog mesa.
Zbog dalmatinske janjetine i Meat Me Festivala u Zadar će doći i poznata talijanska gastro TV zvijezda – Fabrizio Nonis, koji će jednu od epizoda emisije "Beker on Tour" posvetiti upravo Zadru i ovoj manifestaciji. Nonis u Italiji ima milijunsko gledateljstvo i stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama.
U nastavku Meat Me Festivala će se kuhati jela od peradi, mesnih iznutrica, divljači te slavnog istarskog goveda boškarina. Zbog boškarina na Festival stiže kuharski tim iz pulskog restorana Vodnjanka obitelji Civitico. Oni će u Zadru meso boškarina sporo kuhati i poslužiti s istarskim pljukancima.
Zbog jela od iznutrica, tripica i brizli u Zadar stiže ekipa
iz jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana Tač. Ovo svima
poznato mjesto zagrebačkog i hrvatskog ugostiteljstva najlakše je
opisati kao živi salon hrvatske nacionalne kuhinje, jer u svojoj
ponudi pokriva svu raznolikost gastronomije naše zemlje.
Jela od peradi će drugog festivalskog dana pripremati poznati
zadarski kuhar Renato Kraljev. Idućeg dana, u petak, 13.
listopada jedan od najpoznatijih zadarskih kuhara srednje
generacije Tomislav Karamarko će na festivalskom trgu na
zadarskoj Tržnici pod šatorom pripremati jela od divljači, vepra
i jelena. Karamarko je sljedeći hrvatski predstavnik na
prestižnom kulinarskom natjecanju Bocuse d'Or Europe.
Zadnji dan festivala, u nedjelju do 14 sati, peći će se različito meso na gradelama tako da je naziv nedjeljne teme jednostavno Gradelada.
Na
Festivalu neće nedostajati ni dobre kapljice: vina iz Zadarske
županije točit će se ispred Wine Gardena obitelji Fiolić nekoliko
koraka od festivalskog trga i šatora na Pijaci. A o vinima će
govoriti iskusni sommelier i osnivač Zadar Wine Festivala Ivan
Stiblik.
Meat Me Festival osim gastronomskog ima i svoj glazbeni prateći program: svakodnevno će se cijeli dan za pultom izmjenjivati poznati zadarski DJ-i, a u petak i subotu večeri će biti obogaćene koncertima poznatih grupa Elemental i Silente.
Moderatori programa bit će zadarski novinari i voditelji Ana Marušić, Nikolina Radić i Ivica Štorić.
Radno vrijeme festivala je od 11 do 14 sati te od 18 do 23, odnosno do 24 sata petkom i subotom. Deset posto prihoda od Festivala namijenjeno je za humanitarne svrhe. Meat Me 4.0 organiziraju Turistička zajednica grada Zadra, Grad Zadar i Tržnica Zadar s nizom partnera i uz podršku Hrvatske turističke zajednice i TZ Zadarske županije.
Vezane vijesti
-
U finalu Hrvatskog kupa za vaterpoliste u subotu će igrat dubrovački Jug AO i splitski Jadran.
-
Gotovo 40 hrvatskih gradova i općina izjasnilo se da neće imati vatromet u vlastitoj organizaciji povodom dočeka Nove godine, izvijestili su iz udruge Prijatelji životinja
-
ŠC Višnjik usrdno moli sve posjetitelje priredaba da primarno u svom interesu za dolazak na Višnjik preferiraju javni prijevoz ili da dođu pješice da bi se u čim većoj mjeri otklonile gužve
-
U Dalmaciji će kiša biti manje česta, no lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Bit će i sunčanih razdoblja. Puhat će jako do olujno jugo i jugozapadnjak, pa će more biti valovito i jače valovito.
Izdvojeno
-
U okviru međunarodnog turističkog poslovnog sajma i konferencije te Beogradskog turističkog i MICE foruma održanih 21.-23. studenog 2023. proglašeni su dobitnici statua i povelja Turistička prizma u akciji “Za novu kvalitetu u turizmu”
-
Na zadarskom području zbog jakog vjetra u prekidu su neke katamaranske, trajektne i brodske linije
-
Nakon inicijative Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i stručnog mišljenja Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, HZZO je ukinuo doplatu za lijek glukagon za nazalnu primjenu i uvrstio ga na osnovnu listu lijekova, što su udruge pozdravile.
-
Profesori i studenti UiT The Arctic University of Norway od 20. do 24. studenog boravili su u radnom posjetu Sveučilištu u Zadru, čiji je cilj bio temeljito se upoznati sa sektorom akvakulture u Hrvatskoj, stjecati detaljan uvid u postignuća u proizvodnji akvakulture te prikupiti relevantne podatke
Reci što misliš!