Događaji

kod centra za mlade

Welcome to the Jungle - Zadar dobio novi urbani dnevni boravak

Welcome to the Jungle - Zadar dobio novi urbani dnevni boravak
Iva Pejković

(VIDEO) Centar za mlade bit će novo središte društvenog zbivanja i povezivanja, čemu će svakako pridonijeti i zanimljivo uređen prostor - dvorište koje je danas predstavljeno medijima u sklopu projekta Gradionica.

Naime, Društvo arhitekata Zadra (ZDA) u suradnji s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Arhitekturom Square organiziralo je šestu po redu Gradionicu s temom dizajna urbane opreme u javnom ”dnevnom boravku” Centra za mlade, a pod pokroviteljstvom Grada Zadra, Hrvatske komore arhitekata PO Zadar i Ministarstva kulture i medija RH.

I ove godine sudionici radionice bili su učenici srednje Tehničke škole Zadar koje su mentorirali profesori Lucija Melada, Jadranka Vidović i Šime Maričić. 

Zadatak su ove godine učenicima bili elementi urbanog namještaja, odnosno ''urbane garniture'' od dostupnih građevinskih materijala od kojih je primarni beton.

U sklopu radionice koja je trajala cijelo polugodište učenici su izrađivali skice i nacrte za elemente sjedenja, konstruirali oplate, smišljali načine izvedbe, radili radne makete i makete od gipsa na osnovu kojih se u finalnoj fazi na gradilištu oblikovao urbani mobilijar.

A kako izgleda i koliko će pokrenuti neke nove kreativne priče (koje nastaju i na Kvartart festivalu na ovom mjestu, op.a.), najbolje je da se uvjerite i sami. Elementi ove ''Džungle'' imaju i specifične nazive poput Portir, Kurijoža, Let the sunshine in, Pijaca... pokretač su i motivacija, a zaživjet će u sljedećim danima i mjesecima zahvaljujući pojedincima i udrugama koje grade nezavisnu i urbanu kulturu Zadra.

Više o projektu i njegovim specifičnostima doznajemo od arhitekta Petra Kozine:

 


Reci što misliš!