Događaji

uz kišu i jugo

Dobrodošla, jesen!

Dobrodošla, jesen!
Šime Zelić/PIXSELL

Meteorološki početak jeseni je izazovno za procijeniti, ovisi o temperaturi i stvarnim vremenskim uvjetima, ali astronomski nema nikakve sumnje - jesen 2023. godine započela je 23. rujna i to u 8:49 sati.

Upravo je taj astronomski početak jeseni ustvari i kalendarski, a sam odnos zemlje i Sunca koji uvjetuje godišnja doba, ranije nam je ove godine, govoreći o početku proljeća, objasnio Ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb, dr. Dragan Roša.

“Zemlja se giba oko sunca, ali njena os vrtnje nije okomita na ravninu staze oko sunca nego je nakošena. U odnosu na stazu rotacije oko Sunca (ekliptike), kut ekvatora je nakošen za 23.5 stupnjeva”, naveo je Roša.

Dodao je kako kut ekvatora, inače, zamišljene crte kojom je planet podijeljen na sjevernu i južnu polutku, iznimno je značajan jer održava stalnu rotaciju u prostoru i mijenja se malo i u mnogo dužim razdobljima.

Doduše, naveo je da to ne igra ulogu za godišnja doba u kratkom vremenskom razdoblju, već kada pregibanje Zemlje oko Sunca  dođe u četiri specifična položaja, svaki za po jedno godišnje doba.

“Dva su položaja za ljeto i zimu. U zimi je Zemlja nakošena od sunca, a ljeti prema suncu. Tu su još dva razdoblja, odnosno proljetni i jesenski ekvinocij kada, geometrijski gledano, dan i noć otprilike isto traju za sva mjesta na zemlji”, objasnio nam je Roša u ožujku ove godine.

U svakom slučaju, kalendarski početak jeseni ove godine znači da će dan i noć 23. rujna biti potpuno iste, a u podne tog dana, Sunce će dosegnuti svoj zenit na Zemljinom ekvatoru, a kao što je već poznato, taj dan može varirati zbog čega astronomi svake godine iznova računaju astronomske početke godišnjih doba.

Unatoč tome, zanimljivo, zimsko računanje vremena uvijek počne druge nedjelje u listopadu i točan početak jeseni u astronomskom smislu tu ne igra nikakvu ulogu.

zagrebinfo

 


Reci što misliš!