Događaji

nema osvježenja

I more u Zadru toplije od prosjeka

I more u Zadru toplije od prosjeka
Dino Stanin/PIXSELL

Temperatura mora u Zadru je jutros iznosila 26,2 a jučer 26,5 Celzijevih stupnjeva

Proteklih dana bilježimo iznimno visoke temperature mora na Jadranu koje se približavaju rekordnim mjerenjima iz srpnja 2015. godine, kad je u Zadru izmjereno 28,4 stupnja, pa se mnogi opravdano pitaju hoće li rekordi ovog ljeta biti oboreni.

Kao i temperatura zraka, i temperatura mora iz godine u godinu raste tako da je prosječna temperatura mora u Hrvatskoj svake godine sve viša. Mogu li onda kupači pronaći osvježenje u moru?

-Moraš duboko zaroniti da bi osjetio svježinu, kaže jedan Zadranin, a drugi dodaje -Pretoplo je, ka' da je kuhano! Samo je jedan sugovornik u anketi rekao da mu je more super. 

Tako kažu Zadrani i gosti grada, a točne podatke potražili smo od Josipe Kuzmić iz DHMZ Rijeka.

- Temperatura mora u Zadru je jutros iznosila 26,2 a jučer 26,5 Celzijevih stupnjeva.

No Zadar nije iznimka. Zadnjih se dana spominje maksimalna temperatura mora na Jadranu koja je u srpnju 2015. iznosila 31,1 Celzijev stupanj i izmjerena je na Mljetu u Malom jezeru, gdje su jutros zabilježena 29,4 Celzijeva stupnja, ipak

- Uzmimo u obzir da je dubina mora tamo 30-ak metara i naravno da se ono brzo zagrije. Već podatak za Veliko jezero na Mljetu ,koje je nešto dublje - tu je i temperatura mora oko 28 stupnjeva a prema otvorenom moru oko 27 stupnjeva, ističe prognostičarka Kuzmić i dodaje - Svakako vidimo da je more toplije od prosjeka, upravo prema vrijednostima od 25 do 29 Celzijevih stupnjeva.

S obzirom da se posljednjih dana približavamo rekordnim temperaturama mora, mnogi se pitaju hoće li biti srušeni?

- Sljedećih dana bit će malo nestabilnije na Sjevernom Jadranu, bit će nešto bure, dok će Dalmacija biti u još nepovoljnijem položaju, osobito južni dio gdje se lokalno očekuju pljuskovi i grmljavina što će uz nalete vjetra definitivno spustiti temperaturu mora za koji stupanj, zaključila je Josipa Kuzmić. 


Reci što misliš!