Događaji

pos stanovi

Dvadeset četiri obitelji u Sv. Filip i Jakovu dobile svoj novi dom

Dvadeset četiri obitelji u Sv. Filip i Jakovu dobile svoj novi dom
BNM portal

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov predao je ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađenim po programu poticane stanogradnje u Sv. Filip i Jakovu

Danas je u Sv. Filip i Jakovu održana prigodna svečanost dodjele ključeva vlasnicima od 24 novoizgrađena POS stana, koji su dio programa društveno poticane stanogradnje kojeg Općina Sv. Filip i Jakov provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju, kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih, piše BnM portal.

Vrijednost radova bila je 16,5 milijuna kuna a na zemljištu površine 2775 četvornih metara izgradile su se četiri zgrade na četiri etaže – podrum, prizemlje i dva kata – s parkirnim mjestima i uređenim okolišem.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov predao je ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađenim po ovom programu a svečanosti su nazočio i direktor APN-a Dragan Hristov. Načelnik je posebno pozdravio vlasnike novih stanova u POS-ovim zgradama, zaželjevši im dobrodošlicu i zahvalio na strpljenju.

“U ovaj projekt uloženo je jako puno truda, rada i entuzijazma te je rezultiralo time da je dvadeset četiri obitelji danas u Sv. Filip i Jakovu dobilo svoj dom“, kazao je načelnik Pelicarić.

Za 24 POS-ova stana kamen temeljac stavljen je u studenom 2021., a izgradnja koja je trebala trajati oko 500 dana dovršena je gotovo u roku, s minimalnim kašnjenjem.

Općina Sv. Filip i Jakov ishodila je četiri građevinske dozvole za gradnju četiri zgrade a plaćena je i sva projektna dokumentacija za izgradnju ovih stanova. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba bio je ukupne vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javne nabave. Kroz POS-ov program na Rabatinu je osigurana sva potrebita projektna dokumentacija te je u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućena sva potrebita infrastruktura, putevi, priključak na kanalizaciju, vodu i struju.

“Općina je u projekt uložila te je dovela svu infrastrukturu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš. Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice ”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radova te ishođenja građevinskih dozvola i same gradnje, danas predajom ključeva i službeno je završen ovaj projekt.

“Interesa za POS-ove stanove bilo je puno. Izgrađene su četiri zgrade, ali da ih je izgrađeno još toliko, sve bi se popunilo. Naš cilj bio je mladima omogućiti rješavanje stambenog pitanja po povoljnjim uvjetima i u tome smo uspjeli”, rekao je načelnik Zoran Pelicarić.

Izgrađeno 8500 stanova

Sama priča je počela otprilike prije dvije godine kad je Općina sklopila s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrdile su zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

“S veseljem pozdravljam sve koji su omogučili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade”, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakov.

Tadašnji direktor APN-a , Krešimir Žunić tada je poručio: “Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moram naglasiti da smo u općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio”.

U samom projektu društveno poticajne stanogradnje, koji u Republici Hrvatskoj postoji od 2002. godine, izgrađeno je 8500 stanova čime su riješena životna pitanja brojnih sugrađana. Na taj se način uz značajna sredstva iz državnog proračuna pomaže prvenstveno mladim ljudima da mogu riješiti svoje stambeno pitanje.


Reci što misliš!