Događaji

Ukidanje prireza

Prava reforma ili politička smicalica HDZ-a prije izbora?

Prava reforma ili politička smicalica HDZ-a prije izbora?

Novinari Goran Penić (Jutarnji list) i Mladen Sirovica (HRT) komentirali su aktualne teme.

Penić kaže kako se svako porezno rasterećenje mođe nazvati reformom, ali ovo bi više bile izmjene u poreznom sustavu. Vlada je odlučila ukinuti prirez, preuzeti na sebe plaćanje dijela doprinosa i podiizenja blago osobnog odbitka, piše N1.

- Nama se približavaju izbori. Vlada, Plenković i HDZ su odigrali političku smicalicu i kažu da oni omogućavaju da svima rastu plaće, a zločesti gradonačelnici će to uzeti, kazao je Penić za N1.

Sirovica dodaje da je dosta problematično da  se ovo radi u izbornoj godini i lokalni čelnici bi i po cijenu stabilnosti mogli odlučiti da ne dižu porez na dohodak jer to može biti kontraproduktivno prije izbora. Građani neće na dizanje stope porezna na dohodak gledati blagonaklono. Imamo prevelik broj lokalnih jedinica i dio njih je neodrživ, a u nekoj situaciji bi ovakav sustav mogao biti dodatno problematičan.

Penić smatra da je svako rasterećenje rada dobro. “Kad govorimo o ovom predizbornom dijelu, čujte, svako voli vidjeti da mu je plaća veća. Država ne može reformama značajno povećati plaću, to se nikada neće dogoditi”, govori. Dodaje da se država proteklih godina odricala značajnih iznosa smanjivanjem PDV-a pa se nije ništa dogodilo. Porez na dobit imamo među najnižima u Europi i Penić smatra da je država napravila jedino što je mogla.

Sirovica kaže da ovo nije dobro za mirovinski sustav, ali da je 40 eura veliko povećanje plaće ljudima s minimalnom plaćom.

- Naš mirovinski sustav ima bitno dublje probleme od toga. Činjenica je da je tu ogromna rupa i neće se tako skoro smanjiti. Državi će se tih 40-ak eura vratiti u proračun kroz PDV. To su ljudi koji nisu u mogućnosti štediti, objašnjava Sirovica za N1.

On objašnjava i da su zagrečke gradske vlasti prebrzo i neprimišljeno reagirale na najavu ukidanja prireza te da su u Gradu prvo trebali provesti analize i tek onda javno istupiti.

Nove izborne jedinice

HDZ-ov prijedlog novih izbornih jedinica izazvao je buru u oporbi.

Penić kaže kako se išlo samo u prekrajanje izbornih jedinica, na traženje Ustavnog suda, a ne u izbornu reformu, “Oni su to formalno ispunili, nigdje ne prelazi tri posto to izborno odstupanje, ali temeljeno je na napuhanom broju birača”, govori.

Sirovica dodaje da je načelno ispoštovano to da svaki glas vrijedi podjednako.

- Mislim da u ovom sustavu gdje imamo 10 izbornih jedincia i 14 zastupnika po izbornoj jedinici ne možemo izbjeći te neke nelogičnosti koje se događaju. Kako će Ustavni sud odlučiti, to je uvijek pitanje. Znamo da i oni često imaju odluke koje nisu unisone, kaže.


Reci što misliš!