Događaji

#poplave

Uskoro moguće proglašenje elementarne nepogode za Karlovac, Ogulin i Josipdol

Uskoro moguće proglašenje elementarne nepogode za Karlovac, Ogulin i Josipdol
HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ml

Gradovi Karlovac i Ogulin te Općina Josipdol najavili su da će podnijeti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, a županica Martina Furdek-Hajdin o njima će odlučiti idućeg tjedna, izvijestila je u srijedu Karlovačka županija nakon sjednice Stožera Civilne zaštite.

U nedavnim poplavama na području Karlovačke županije oštećeno je 312 obiteljskih kuća, od kojih 235 u Karlovcu, a štete na kućama ima i u Ogulinu, Dugoj Resi, Josipdolu, Plaškom, Tounju, Rakovici i Bariloviću.

Županija navodi da je ukupno poplavljeno 640 gospodarskih objekata, osam objekata javne namjene i pet i pol tisuća hektara poljoprivrednih površina te da su na raspolaganju 94 isušivača, od kojih 75 u Karlovcu.

Grad Karlovac nabavit će još 20 isušivača, a županija će podmiriti polovicu tog troška.

 

Županija napominje da bi gradovi i općine u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije trebali početi s deratizacijom i pojačanim zaprašivanjem komaraca na područjima zahvaćenima poplavama.

 

Karlovačko Gradsko vijeće trebalo bi u četvrtak raspraviti prijedlog rebalansa gradskog proračuna, prihvatiti ga ili odbiti.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović rekla je da je prijedlog načinjen prije poplava pa je zato osmišljen amandman.

 

Gradonačelnik Damir Mandić objasnio je da je svrha amandmana "pomoć i podrška obiteljima kojima su u nebranjenom području poplavljene kuće i ujedno dati inicijalna sredstva za poljoprivredna zemljišta", a ukupno bi se izdvojilo 420.000 eura.

Rekao je kako je "izgledno da su se stvorili uvjeti za proglašenje elementarne nepogode" te da se ona proglašava ako je veća od 20 posto izvornog proračuna.

To bi u karlovačkom slučaju bilo oko 6,7 milijuna eura pa će se idućih dana šteta precizno utvrđivati.

 

Oštećene su i ceste – jučer su u četvrti Rakovcu, osim onog od prošlog tjedna, nastala dva nova ulegnuća od kojih je jedno bilo manje i brzo je sanirano.


Reci što misliš!